Ergonomik ems (elektro kas uyarım) sistemi ile diyabetik polinöropati ağrı etkilerinin azaltılması
Reduction of diabetic polyneuropathy pain effects using an ergonomic ems (electrical muscle stimulation) system
- Tez No: 532357
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUZAFFER KANAAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mekatronik Mühendisliği, Mechatronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: EMS, Elektro Kas Uyarım, TENS, Diyabet, Nöropati, Polinöropati, EMS, Electrical Muscle Stimulation, TENS, Diabet, Polyneuropathy, Neuropathy
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Diyabet hastası olan ve kan şekerleri değerlerini düzene oturtamamış kişilerde bazı sinirsel hasarlar ortaya çıkar. Kandaki artan şeker miktarından kaynaklanan bu sinir hasarına diyabetik polinöropati denir. Nöropati hastalarında ayak bölgesinde yanma, batma, ağrı, uyuşma gibi belirtilerin görülmesi sık rastlanan bir durumdur. Elektriksel kas uyarımı (electrical muscle stimulation; EMS), sinirleri deri üzerinden hafif elektrik darbeleri vererek uyarmaktır, ağrı giderici etkisi de vardır. TENS (transcutaneous electrical nerve stimulation), yani transkutanöz elektriksel sinir uyarımı da benzer yöntemdir ve deri yoluyla sinirlere elektrik darbeleri gönderilir. Diyabetik polinöropati ağrısının giderilmesine yardımcı olmaktadır. TENS/EMS yöntemi ile daha önceki çalışmalarda diyabetik polinöropati etkilerinin azaldığı tespit edilmiştir. Tez çalışması kapsamında referans olarak TENS/EMS yöntemi ele alınmıştır. Hem estetik bakımdan hem de tedavinin uygulanması bakımından hastanın cihazı kolay ve rahat kullanacağı giyilebilir bir modeli tasarlanmıştır. Önerilen cihaz tasarımı bir Bluetooth modülü ve akıllı telefon uygulaması vasıtası ile kontrol edilebilir. Cihazın insan vücudu ile elektromanyetik uyumluluğu SAR (Spesific Absorption Rate; Özgül Soğurma Oranı) parametresi kullanılarak analiz edilmiş ve cihazın meydana getirdiği SAR değerlerinin azami değerlerin yaklaşık %1'i civarında olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Neural dysfunction occurs in people who have diabetes and whose blood sugar values cannot be regulated. . Nerve damage caused by increased glucose concentrations in the blood is known as diabetic polyneuropathy. It is common for patients with neuropathy to have abnormal sensations in their feet such as burning, stinging, pain and numbness. The electrical muscle stimulation (EMS) technique stimulates nerves through low-power electrical pulses through the skin, resulting in pain relief. TENS (transcutaneous electrical nerve stimulation) is a similar method, where electrical pulses are sent to the nerves through the skin. This method also helps in reducing the abnormal sensations caused by diabetic polyneuropathy. In prior literature, the effects of diabetic polyneuropathy were observed to be reduced with the TENS/EMS method. TENS / EMS method is used as a reference for the thesis study and a truly wearable TENS/EMS device design is proposed. The wearable form factor allows the device to be used by the patient anytime, anywhere. The proposed device can be controlled via a Bluetooth module and a smartphone application. In addition, the proposed design is analyzed with a view to its electromagnetic compatibility with the human body, using the SAR (Specific Absorption Rate) parameter. It is shown that the proposed device gives rise to SAR levels that are approximately 1% of the maximum allowable values, specified under regulations.