Cumhuriyet Halk Partisi Kırıkkale teşkilatı (1940-1950)
The Republican People's Party Kırıkkale organization (1940-1950)
  1. Tez No: 532389
  2. Yazar: DOĞAN KIRAÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAYHAN ATİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kırıkkale, CHP, ARMHC, Seçimler, Kongreler, Faaliyetler, Ocak, Kırıkkale, CHP, ARMHC, Elections, Congresses, Activities, Seedbed
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Ülkemizde 19.yy'ın ikinci yarısından itibaren ortaya çıkan siyasi partileşme süreci ve partilerin örgütlenme yapısı, siyasal parti sistemimizin oluşumu hakkında bize önemli ölçüde bilgi vermektedir. Kuruluşundan itibaren ve Tek-Parti yönetimi ile sonrasındaki demokrasi dönemlerinde ülke siyasetinde çok önemli rol oynayan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Türkiye'de cumhuriyetin ilanından sonra rejimin kök salmasını sağlarken, uyguladığı siyasetle de ülke ve halk üzerinde büyük izler bırakmıştır.Türkiye'nin kurumsallaşmasını tamamlamış en eski partisi olan CHP, oynadığı tarihi rolün yanı sıra örgütlenmesi açısından da incelenmeye değer bir parti olmuştur. CHP, ülkeyi yönetirken politikalarını uygulayabilmek için tavandan tabana kadar etkili, merkezden taşraya doğru hiyerarşik ve merkeziyetçi bir örgütlenme modeli benimsemiştir. Bu çalışmamızda CHP'nin merkez ve taşra örgütlenmesinden bahsedilmiş, esas olarak da partinin bir taşra örgütlenmesi olan Kırıkkale teşkilatı ele alınmıştır. CHP Kırıkkale Teşkilatı, Kırıkkale'nin 1944 yılında ilçe oluşuna kadar Ankara'nın Keskin ilçesinin bir nahiye teşkilatı olarak faaliyetlerini sürdürmüştür. Çalışmamızda Kırıkkale'nin ilçe olmasıyla birlikte, buraya bağlanan nahiye ve köylerdeki, partinin en küçük faaliyet birimleri olan ocaklardan başlayarak ilçe teşkilatının kuruluş aşamasına geçilmesi ve örgütlenmesine değinilmiş, ardından 1944 yılından itibaren ilçede yapılan yerel seçimlerden bahsedilmiş ve seçim sonuçları verilmiştir. 1944 yılından başlayarak yapılan parti ilçe kongreleri ve kongrelerle oluşan yönetim kurullarıyla birlikte kurul üyelerinin isimleri ve meslek grupları da bu çalışmamızda belirtilmiştir. Bundan sonra Kırıkkale Halkevi ve Halkodalarının kuruluşu ve örgütlenmesi incelenmiş, ayrıca 1948 yılında yapılan milletvekili ara seçimleri için Kırıkkale adına aday belirleme sürecine değinilmiştir. Son olarak CHP Kırıkkale İlçe Teşkilatı'nın Ankara İl Kongresi faaliyetleri ile Kırıkkale'deki eğitim ve kültür, bayındırlık, imar ve ulaşım, ekonomik, sosyal ve ticari faaliyetleri yanında tarım, orman, su ve sağlık işleri alanındaki faaliyetleri de çalışmamızda yer almıştır.
Özet (Çeviri)
The process of political party system and the organization of the parties that emerged in the second half of the 19th century in our country give us important information about the formation of our political party system. The Republican People's Party (CHP), which has played a very important role in the politics of the country since its establishment and during the periods of democracy after the administration of the One Party, has left great traces on the country and the people with its politics, while ensuring that the regime is rooted after the proclamation of the republic in Turkey. CHP, Turkey's oldest party has completed its institutionalization, to be examined in terms of value as well as the organization of the historical role has been a party. The CHP has adopted a centrally rural, hierarchical and decentralized organizational model that is as effective as the bases to implement policies that govern the country. In this study, the central and provincial organization of the CHP was mentioned, and mainly the organization of Kırıkkale, which is a provincial organization of the party, was discussed. Kırıkkale Organization of CHP continued to operate as a regional organization of the Keskin district of Ankara until the formation of Kırıkkale as a district in 1944. In this study, connected to the transition and organization of the district organization to the establishment phase, starting from the quarries, the smallest activity units of the party in the towns and villages being district of Kırıkkale. Subsequently, local elections held in the district since 1944 were mentioned and election results were given. Starting from 1944, the names of the members of the board of directors, as well as the professional groups formed by the district and general congresses are mentioned in this study. After that, the organization and organization of Kırıkkale Community House and Public Chambers were examined, as well as the candidate election process of the parliamentary midterm elections in 1948 held in for Kırıkkale. Lastly, with the activities of Ankara Provincial Congress of Kırıkkale District Organization of CHP, we also took part in our activities in the field of education, culture, public works, zoning and transportation, economic, social and commercial activities as well as agriculture, forestry, water and health works in Kırıkkale.