Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun kapsamında satıcının ayıba karşı tekeffülden doğan sorumluluğu
- Tez No: 532400
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA ÖKTEM ÇEVİK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Hukuk, Law
 - Anahtar Kelimeler: Tüketici, Satım Sözleşmesi, Ayıp, Satıcının Sorumluluğu, Consumer, Sales Contract, Disgrace, Responsibility of the Seller
 - Yıl: 2018
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 269
Özet
Türk Borçlar Kanunun'da ( TBK ) yer alan satım sözleşmesi ve ayıba karşı tekeffül hükümleri, tüketici hukukunun gelişimi ile daha ayrıntılı ve tüketici lehine ek düzenlemeler içeren yönüyle Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da düzenlenmiştir. 28. 05. 2014 tarihinde yürülüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile 25.05. 1999 tarihli Tüketici Malları Satım Sözleşmeleri ve İlgili Garantilerin Bazı Yönleri Hakkında 1999/ 44 AT sayılı Avrupa Parlâmentosu ve Konseyi Yönergesi iç hukukumuza aktarılmıştır. TBK' da ayıba karşı tekeffül hükümleri, satım sözleşmesi (m. 219-231) maddeleri arasında düzenlenmiştir. Ayıplı mala ilişkin ayıba karşı tekeffül hükümleri ( TKH m. 8-12) öncelikle tüketici işlemi niteliğindeki mal satım sözleşmelerini kapsar. TBK Özel Hükümlerinde satımın referans alınmasının sebebi, düzenlemenin esinlendiği AB Direktiflerinden ve CISG ( Uluslararası Taşınır Satım Sözleşmeleri Hakkında Birleşmiş Milletler Konvansiyonu ) den alınmış olup, çalışmamızda yeri geldikçe İlgili Yönetmeliklerle birlikte değinilecektir.
Özet (Çeviri)
The provisions of the Turkish Commercial Code (TBK) regarding the sale contract and the anti-hype provisions are regulated in the Law Concerning the Protection of the Consumer on the basis of the development of consumer law and the further inclusion of additional regulations on behalf of the consumer. 28. 05. 2014 entered into force on the protection of the Consumer Protection Act No. 6502 25.05. Directive 1999/44 / EC of the European Parliament and Council Directive on Certain Aspects of Consumer Goods Sales Agreements and Related Guarantees of 1999 has been forwarded to our domestic law. In the TBK, the provisions of monopoly against the reprobate have been arranged between the articles of sale (Articles 219-231). The provisions of the anti-hype clause on maltreated goods (TQA, Articles 8-12) primarily cover the sale of goods in the form of consumer transactions. The reason for the sale reference in the TBK Special Conditions is taken from the EU Directives inspired by the regulation and the United Nations Convention on the International Sale of Goods (CISG), which will be referred to in the relevant Regulations as our place of work becomes available.