Çocukluk çağı travması ve psikolojik dayanıklılığın alkol kullanım bozukluğu klinik görünümüne etkisi
The effect of childhood trauma and resilience on clinical aspect of alcohol use disorder
- Tez No: 532460
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN COŞKUNOL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm, Drug Addiction and Alcoholism
- Anahtar Kelimeler: Alkol kullanım bozukluğu, Çocukluk çağı travması, Psikolojik dayanıklılık, Alcohol use disorder, Childhood trauma, Resilience
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Madde Bağımlılığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Alkol kullanım bozukluğu, çocukluk çağı travmalarının en önemli sekellerinden biridir. Ancak bazı bireyler etkin başa çıkma stratejileri geliştirirler ve sosyal ilişkiler ve iş gibi hayatın bazı alanlarında başarılı olurlar. Bu olumlu görünüm, 'psikolojik dayanıklılık' kavramı ile açıklanabilir. Bu çalışmanın amacı, çocukluk çağı travması ve psikolojik dayanıklılığın alkol kullanım bozukluğu klinik görünümüne etkisini araştırmaktır. Çalışmaya Ege Üniversitesi Bağımlılık Tedavi Birimi'ne yönlendirilen alkol kullanım bozukluğu tanılı 100 erkek olgu dahil edildi. Olgularda ek psikiyatrik hastalık tanısı yoktu. Sosyodemografik veriler ve alkol kullanım özellikleri elde edildi. Çocukluk çağı travmaları (Çocukluk Çağı Ruhsal Travma Ölçeği), psikolojik dayanıklılık (Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği), alkol kullanım bozukluğu şiddeti (Michigan Alkolizm Tarama Testi ve Alkol Bağımlılığı Şiddeti Ölçeği) değerlendirildi. Olguların yaş ortalaması 43.3±10.6 idi. Tüm olguların %64'ü (n=64) evli idi, %70'inin (n=70) düzenli bir işi mevcuttu. Sorunlu alkol kullanımına başlama yaşı 27.4±9.9, ortalama alkol kullanım süresi 15.9±10.7 yıl, en uzun ayıklık süresi ortancası 2 aydı. Psikolojik dayanıklılıkla ile erken alkol deneyimi, sorunlu alkol kullanım süresi ve ayıklık süresi arasında bağıntı yoktu. Geçmişinde intihar girişimi öyküsü olmayan olgularda psikolojik dayanıklılık, intihar öyküsü olan olgulara göre daha yüksek saptandı. Psikolojik dayanıklılık ile alkol kullanım bozukluğu şiddeti arasında negatif bağıntı mevcuttu. Aynı bağıntı, çocukluk çağı travması öyküsü olan grupta korundu ancak çocukluk çağı travması öyküsü olmayan grupta saptanmadı. Regresyon modeli, psikolojik dayanıklılık bir birim arttığında, hastalık şiddetinin 0.18 birim azaldığını, hastalık şiddetindeki değişimin %18'inin psikolojik dayanıklılık tarafından açıklandığını ve yaş, eğitim ve çocukluk çağı travmasının bu modele katkısının olmadığını gösterdi. Çalışma bulgularımız, psikolojik dayanıklılığı artırmaya yönelik yapılacak müdahalelerin, alkol kullanım bozukluğunda tedavi sürecini ve hastalık şiddetini olumlu yönde etkileyeceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Alcoholism is one of the most common psychological sequelae of childhood trauma. However, some individuals develop effective coping strategies and they succeed in some areas of life, such as social relations and work. This positive aspect can be explained by resilience. The aim of this study is to evaluate the impact of childhood trauma and resilience on clinical feature of alcohol use disorder. The study included 100 male patients who were referred to Ege University Addiction Treatment Unit and were diagnosed with alcohol use disorder. None of the patients had comorbid psychiatric disorder. Sociodemographic data, alcohol use characteristics were obtained. Childhood trauma (Childhood Trauma Questionnaire), resilience (Resilience Scale for Adults), severity of alcohol use disorder (Severity of Alcohol Dependence Questionnaire and Michigan Alcoholism Screening Test) were evaluated. The mean age of the participants was 43.3±10.6. Of all the participants, 64% (n=64) were married, 70% (n=70) had a job with regular income. The onset of problematic alcohol use was at the age of 27.4±9.9, mean duration of alcohol use was 15.9±10.7 years and median of the longest sobriety period was 2 months. No correlation was found between resilience and early onset of alcohol use, problematic alcohol use and duration of sobriety. Resilience of the participants without a history of suicide attempt was higher than the participants with a history of suicide attempt. There was a negative correlation between resilience and severity of alcohol use disorder. The same correlation was maintained in the group with a history of childhood trauma, but it was not detected in the group without a history of childhood trauma. The regression model showed that the severity of disorder increased by 0.18 units when resilience increased by one unit, and that 18% of the change in disorder severity was explained by resilience and age, education and childhood trauma did not contribute to this model. These results show that interventions to increase resilience may positively affect treatment process in alcohol use disorder and reduce severity of the disorder.