Yunus Emre'nin eserlerinde değerler eğitimi unsurları
Elements of values education in Yunus Emre's works
  1. Tez No: 532469
  2. Yazar: FATİH AÇIKEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Değer, değerler eğitimi, Yunus Emre, Divân, Risâletü'n-Nushiyye, Value, education of values, Yunus Emre, Divan, Risâletü'n-Nushiyye
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
Bu çalışmada, büyük Türk mutasavvıfı Yunus Emre'nin“Divân”ı ve“Risâletü'n-Nushiyye”sindeki“değerler eğitimi unsurları”tespit edilmiştir. Kaynak eser olarak Mustafa TATCI'nın hazırlamış olduğu, Divân ve Risâletü'n-Nushiyye'nin birlikte içinde yer aldığı, h yayınları tarafından yayımlanan“Yunus Emre Divân-ı İlâhiyât”esas alınmıştır. Bununla birlikte, Umay GÜNAY ve Osman HORATA'nın çalışması olan, Akçağ yayınlarından çıkan“Risâletü'n-Nushiyye”ile Murat YÜKSEL'in“Yunus Emre'de İslâm Tasavvuf ve Ahlâkı”isimli eserleri, okuma ve karşılaştırmada kolaylık sağlaması açısından baş ucu kitapları olarak seçilmiştir. Çalışmanın amacı, Yunus Emre'nin eserlerindeki değerler eğitimi unsurlarının tespitini yapmak, değerler eğitimi açısından bu eserlerin neler ifade ettiğini ortaya koymaktır. İki bölümden oluşan bu çalışmanın giriş kısmında Yunus Emre hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölüm, değer ve değerler eğitimi kavramlarını açıklamaya yönelik çalışmalardan oluşturulmuştur. İkinci bölümde ise bulgulara yer verilmiş, Yunus Emre'nin eserlerindeki değerler eğitimi unsurlarının tespitine gidilmiştir. Tespit edilen değerler, sözlük ve ıstılah manaları da dikkate alınarak yorumlanmıştır. Bu değerlerin yer aldığı beyit ve dörtlükler bir kompozisyon bütünlüğü oluşturacak şekilde işlenmiştir. Değerler, alfabetik sıraya göre verilmiştir. Sonuç kısmında ise elde edilen bulgulardan hareketle, Yunus Emre'nin bu değerleri ön plana çıkarmasındaki amaçlar, bu değerleri işleyiş şekli ve bu değerlerle bizlere vermek istediği mesajların neler olduğu değerlendirilmiştir. Değerler ve değerler eğitimi, tüm insanlığı doğrudan etkileyen ve ilgilendiren kavramlardır. Büyük Türk mutasavvıfı Yunus Emre'nin eserlerinde yer alan değerler kişi ve toplum hayatının vazgeçilmezi olmakla birlikte, bir“insan”teşekkül ettirebilmenin yollarını göstermesi açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the“Divan”of Yunus Emre, the great Turkish Sufi slave, and the“elements of values education”in the“Risâletü'n-Nushiyye”were found. The“Yunus Emre Divan-ı İlahiyât”, published by h publications, in which the Divan and Risâletü'nü-Nushiyye are included together, is based on Mustafa TATCI as the reference book. However, the works of Umay GÜNAY and Osman HORATA, which were published by Akçağ publications, were selected as the books of“Risâletü'n-Nushiyye”and Murat YÜKSEL's books titled“Islamic Sufism and Morals in Yunus Emre”. The aim of the work is to determine the elements of education in Yunus Emre's works and to show what these works express in terms of education of values. In the introduction part of this study which consists of two parts, information about Yunus Emre was given. The first part consists of studies to explain the concepts of value and values education. In the second part, the findings were given and the elements of values education in the works of Yunus Emre were determined. The determined values are interpreted taking into account the dictionary and intuitive aspects. The couplets and quartets in which these values are placed are processed in such a way as to form a compositional integrity. Values are given in alphabetical order. In the conclusion section, from the findings obtained, Yunus Emre evaluated the aims of these values in the forefront, the way these values are operated and the messages they want to give to us with these values. Values and values education are concepts that directly affect and concern the whole humanity. The values in the works of the great Turkish Sufi Yunus Emre are important in terms of showing the ways of forming a“human”together with being an indispensable person and community life.