Kur'an'a göre müşriklerin ulu'l-azm peygamberlerden talepleri
According to the Qur'an, the polytheists demands of the prophets
  1. Tez No: 532544
  2. Yazar: HABİP KALAÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Şirk, Müşrik, Peygamber, Talep, Ulu'l-azm peygamberler, Shirk, Mushrik, Prophet, Demand, ulu'l-azm prophets
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Şırnak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmanın amacı Kur'an'da ismi geçen ulu'l-azm Peygamberlerden müşriklerin istedikleri talepler ve mücadelelerini ele almaktır. Bununla beraber tarih sahnesinde müşrikleri şirke iten etkenler tespit edilmeye çalışılarak müşriklerin bu talepleriyle neyi hedefledikleri incelenip araştırılmıştır. Bununla beraber müşrikleri ulu'l-azm peygamberlere karşı çıkmaya iten etkenlerin gurur, kendini üstün görme, psikolojik, ekonomik etkenlerle birlikte sosyal konumlarının etkili olduğu görülmüştür. Müşriklerin bu talepleri Kur'an ve İslami kaynaklar bağlamında ele alınmıştır. Kur'an'ı Kerim'in en çok değindiği hususlar arasında şirk ve müşrik kavramları önem arzetmiştir. Çünkü bu iki kavram insanoğlunun yeryüzüne yerleşmesinden sonra sıkça karşılaştığı ve yaşamı boyunca çeşitli sebeplerle imtihana çekildiği iki önemli konu olmuştur. İnsanlar zamanla yaratıcıyı bırakıp farklı şeylere yönelmekle şirkin bataklığına saplanmışlardır. Bundan dolayı insanoğlunun hasmı olan şeytan sürekli şirk ve şirki çağrıştıran argümanlarla insanı tanrı tanımazlığa saptıran fikirlerin karanlığına itmeye çalışmıştır. Buna karşılık insanoğlu yeryüzündeki serüveninde yalnız bırakılmayıp hasmı olan şeytana karşı vahiy ve peygamberlerle desteklenmiştir. Bu doğrultuda vahyi takip edenler doğru yolu bulmuş karşı çıkanlar ise farklı inanç grupları içinde kaynağı beşeri olan sistemlere dahil olmuşlardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study to contextualize demands of mushriks from the ulu'l-azm prophetsin the Koran and struggle of ulu'l-azm prophets against mushriks. However, Factors that mushriks cause to commit shirk have been tried to be identified and investigated. At the same time, it is understood thatthe factors like superiority, psychological, economic factors and social positions are effective to cause idolaters mushriks to committ shirkagainst the ulu'l-azm prophets. Shirk and mushrik have a great importanceamong thesubjects are told in the Koran.This is because these two concepts have been the two important issues that human beings have encountered frequently after being settled on the earth, In time, people left the creator and turned to different things that is why committed shirk.Therefore, the devil who is the enemy of mankind has always tried to push people into the darkness of the ideas that divert people with gods with the arguments which evoke shirk. On the other hand, the human being is not left alone in his adventure on earth and supported by revelations and prophets against the devil. In this direction, those who follow the revelation have found the right way and those who oppose them have been included in the systems of human being whose source is within different belief groups.