Discourses of orientalism in post – September 11 novels: John Updike's Terrorist, Don DeLillo' s Falling Man, Mohsin Hamid's The Reluctant Fundamentalist, and Ian Mcewan's Saturday
11 Eylül – sonrası romanlarda oryantalist söylemler: John Updike'ın Terrorist, Don DeLillo' un Falling Man, Mohsin Hamid'in The Reluctant Fundamentalist ve Ian Mcewan'ın Saturday adlı eserlerine bakış
- Tez No: 532573
- Danışmanlar: PROF. DR. EUGENE STEELE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Oryantalizm, Oksidentalizm, 11 Eylül sonrası romanlar, Barışcıl Söylemler, Islamafobi, Orientalism, Occidentalism, post-September 11 Novels, Peaceful Engagement, Islamophobia
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Bu tezdeki amaç, 11 Eylül sonrasında yazılan romanlarda, Oryantalist, Oryantalizme karşı çıkan söylemleri ve barışçıl söylemleri öngören alternatif söylemleri incelemektir. Ele alınan romanlar 11 Eylül saldırıları etrafında gelişmesi ve olayların arka planında 11 Eylül'ün yer almasından dolayı, 11 Eylül sonrası romanlar olarak bilinmektedir. Metinleri analiz etmek için teorik çerçeve olarak Edward Said' in Oryantalizm (1978) adlı eseri kullanılmaktadır. Said, Batılı söylemlerin, Batılı olmayan kültürleri“Öteki”olarak sınıflandırarak, bu kültürlere karşı önyargılar oluşturduğunu belirtmektedir. Ayrıca, bu söylemlerin 11 Eylül'den sonra artarak devam ettiğini belirtmektedir. Çalışma, Said'in söylemlerine kısmen katılırken, bu söylemlerin devam ettirildiğini gösteren kanıtlar sunmaktadır. 11 Eylül sonrası romanlarda, Batı'nın hegemonyacı yaklaşımlarına cevaben Oksidentalist söylem kullanan bir 11 Eylül sonrası roman da incelenmektedir. Daha önce yapılan birçok araştırmadan farklı olarak, bu çalışma, 11 Eylül'den sonra Batı ile İslam arasındaki çatışmanın 11 Eylül sonrası romanlarında nasıl ele alındığına ilişkin karşılaştırmalı bir bakış açısı sunmaktadır. Tezde John Updike' ın Terrorist, Don DeLillo' nun Falling Man, Mohsin Hamid' in The Reluctant Fundamentalist ve Ian McEwan' ın Saturday adlı 11 Eylül sonrası romanları analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The objective of this dissertation is to examine post-September 11 novels for discourses of Orientalism, opposition to Orientalism, and to present alternative discourses that envision a peaceful engagement. The novels analyzed are known as post-September 11 novels due to the fact that the narratives take place around September 11, and the mention of the event happens to be background information. The dissertation mainly utilizes Edward Said's Orientalism (1978) as the theoretical perspective to analyze the selected texts. Said states that the Western discourse creates prejudices against non-Western cultures by classifying them as the 'Other'. He delineates that this discourse continues to manifest itself after September 11. While I partially agree with Said and present evidence that the same discourses can be witnessed in certain post-September 11 novels, I further look for evidence of other novels that resist Orientalism, which use Occidentalist discourses against the West's hegemonic purposes. Unlike many previous studies, my dissertation presents a comparative perspective on how these novels engage with the conflict between the West and Islam after September 11. The dissertation analyzes four post–September 11 novels: John Updike's Terrorist, Don DeLillo' s Falling Man, Mohsin Hamid's The Reluctant Fundamentalist and Ian McEwan's Saturday.