Demokratik hukuk devletinde yaşam hakkı ve ölüm cezası
The right to life in the state of democratic law and the death penalty
- Tez No: 532615
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN SAYGILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ölüm, Ceza, Demokrasi, Hukuk Devleti, Yaşam Hakkı, Ölüm Cezası, Death, Penalty, Democracy, Law State, Live Right, Death Penalty
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Tezimizin adı; ''Demokratik Hukuk Devletinde Yaşam Hakkı ve Ölüm Cezası'' olduğundan temelde tezimiz iki bölümde inceledik. İlk bölümde Demokratik Hukuk Devleti'nde yaşam hakkı kavramını açıkladık. Bu kavramın dün ve bugün ne olduğunu açıklayıp, yarınlar hakkında tahminde bulunduk. Bu kavramların olan hali kadar olması gereken halinden de tezimizde bahsettik. Yaşam hakkının tarihi ve hangi safhalardan geçerek bugünkü hale geldiği de tezimizde ele alınmıştır. Ayrıca yaşam hakkının kimlere karşı ve ne kadar korunması konusu üzerinde tartıştık. İkinci bölüm''ölüm cezası'' bölümüdür. Bu bölümde ölüm cezasının dünü ve bugünü anlatılmış, daha evvelden toplumsal hafızada yer etmiş bazı yargılamalar açıklanmıştır. Ayrıca Türkiye'de daha önce hangi suçlardan dolayı ölüm cezası verildiği de tezimize konu olmuştur. Her iki bölümde de kavramları ayırarak açıklamalarda bulunduk. İlk bölümde demokrasi, hukuk devleti ve yaşam hakkı; ikinci bölümde ölüm ve ceza kavramlarını ayrı ayrı ele aldık. Tezimiz boyunca konunun çok dışına çıkmamaya özen gösterdik. Ancak bazı konuların okurun ilgisini çekmesi ihtimaline binaen dipnotlarda detaylı bilgi alınabilecek eserler belirtilmiştir. Bu konuyla dolaylı bağlantısı olan konularla ilgili ayrıntılı bilgilere oradan ulaşabilirsiniz.
Özet (Çeviri)
We analyze the thesis under two topics in terms of; the right to life in a democratic law state and death penalty. We explain that the right to life in a democratic law state in first chapter. We mention what this concept was yesterday and today also we predict about future. We talk about this concept as it should be. We mention that the history of the right to life and how the right to life have passes through the present. Moreover, we argue that the right to life should against whom and how much protection should be done. Second chapter is death penalty. In this chapter, it is explained past and present of the death penalty also some of judgements, which previously contained in the social memory, are explained. Also, ,we can understand that which crime should trigger the death penalty previously in Turkey with the help of our writing. We explained concepts in both parts. We explained democracy, constituonal state and right to life at first part; concepts of death and crime at second part. We taked care for going to outside during the thesis. But reader is interested in some themes. That's why; we defined in footnote at these themes. You can find detailed information about the issues that are indirectly connected to this topic from there.