17 Ağustos 1999 Gölcük depremini yaşayan yetişkinlerdeki ayrılık anksiyetesi ve bağlanma stilleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between separation anxiety and attachment styles among adults with 1999 Golcuk earthquake experience
  1. Tez No: 532614
  2. Yazar: SERKAN YABACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVDA ASQAROVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, ayrılma anksiyetesi, bağlanma, Earthquake, separation anxiety, bonding
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
17 Ağustos 1999 Marmara Depremini Yaşayan Yetişkinlerdeki Ayrılık Anksiyetesi Ve Bağlanma Stilleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Bu araştırmanın amacı, çocukluk ve ergenlik döneminde (18 yaşından önce) Kocaeli ili ve ilçelerinde 17 Ağustos 1999 Marmara Depremini yaşamış ve bu sebeple mağduriyet geçmişi olan yetişkinler ile herhangi bir mağduriyeti olmayan yetişkinlerin ayrılık anksiyetesi ve bağlanma stilleri düzeylerinin karşılaştırılmasıdır. Araştırmanın diğer bir amacı ise 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi kaynaklı mağduriyeti olan ve olmayan kişilerde ayrılık anksiyetesi ve bağlanma stilleri arasındaki ilişkinin ortaya koyulmasıdır. Bu doğrultuda 108 deprem mağduru olan ve 108 deprem mağduru olmayan kişi olmak üzere, toplam 216 katılımcıya ayrılık anksiyetesi belirti envanteri ve erişkin bağlanma biçimi ölçeği uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre kaçıngan bağlanma ve kaygılı bağlanma, deprem mağduru olan ve olmayan gruplar arasında anlamlı farklılık gösterirken; güvenli bağlanma ve ayrılma anksiyetesi yönünden deprem mağduru ve deprem mağduru olmayan gruplar arasında anlamlı farklılık bulunamamıştır. Hem deprem mağduru olan hem de deprem mağduru olmayan kişilerde ayrılma anskiyetesi ile kaçıngan, kaygılı ve güvenli bağlanma arasında anlamlı ve zıt yönlü ilişkiler vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the differences in the seperation anxiety and attachment styles of the 1999 Golcuk Earthquake victims who lives Kocaeli provinces and provinces during childhood and adolescence (before the age of 18) and non-victims. Another aim of the study is to reveal the relation between separation anxiety and attachment styles in people with and without grievance caused by August 17, 1999 Gölcük Earthquake. In this direction, a total of 216 participants, including 108 earthquake victims and 108 earthquake victims, applied the separation anxiety symptom inventory and adult attachment style scale. According to the findings obtained from the study, avoidant attachment and anxious attachment showed significant differences between groups with and without earthquake victims; there were no significant differences between the groups in terms of safe attachment and separation anxiety due to earthquake victims and earthquake victims. In both those who are earthquake victims and those who are not earthquake victims, there is a significant and similar relation between the anxiety of separation and the avoidant, anxious and secure attachment.