Kanal tedavisi uygulanmış premolar dişlerde ortodontik kuvvete bağlı oluşan kök rezorpsiyonunun mikro BT ile incelenmesi
Evaluation of the orthodontic root resorption of root filled premolar teeth using micro-CT
  1. Tez No: 532643
  2. Yazar: KADİR KOLCUOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLIHAN ZEYNEP ÖZ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ortodontik tedavi, kök rezorpsiyonu, kök kanal tedavisi, Orthodontic treatment, root resorption, root canal treatment
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı kanal tedavili dişler ile sağlıklı dişlerin ortodontik kök rezorpsiyonu açısından farkının incelenmesidir. Materyal ve Metot: Çalışmaya ortodontik tedavi amacıyla çift taraflı premolar diş çekimi gerektiren ve bir premolar dişinde daha önce kök kanal tedavisi yapılmış 16 birey dahil edildi. Kanal tedavili premolar dişler çalışma grubunu ve karşıt yarım çenedeki sağlıklı premolar dişler ise kontrol grubunu oluşturdu. Bu dişlere 0.017“x0.025”TMA kantilever zemberekler aracılığıyla 150 gr tipping kuvveti uygulandı. 8 haftalık kuvvet uygulanmasını takiben premolar dişlerin çekimi gerçekleştirildi. Örneklerden Mikro Bilgisayarlı Tomografi cihazı (SkyScan 1172) kullanılarak görüntüler elde edildi. Image J (ImageJ 1.43, Wayne Rasband, National Institutes of Health, Bethesda, Md) programı ile rezorpsiyon ölçümleri yapıldı. Veriler IBM SPSS V23 ile analiz edildi. Normal dağılıma uygunluk Shapiro Wilk ile incelendi. Normal dağılım gösteren verilerin karşılaştırılmasında bağımsız örnekler t testi ve normal dağılım göstermeyen verilerin karşılaştırılmasında ise Mann Whitney U testi kullanıldı. Grup içi karşılaştırmalarda ise Friedman testi kullanıldı. Bulgular: Çalışma (0,08869 mm3) ve kontrol grubu (0,14077 mm3) karşılaştırıldığında toplam rezorpsiyon hacminde çalışma grubunda istatistiksel olarak anlamlı (p=0,003) bir şekilde daha az rezorpsiyon hacmi izlendi. Her iki grupta da en fazla rezorpsiyon servikal-bukkal ve apikal-lingual yüzeylerde görüldü. Servikal bölgenin ortalama değerleri kontrol grubunda 0,06305 mm3 iken çalışma grubunda 0,0291 mm3 olarak elde edildi ve istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,002). Sonuç: Kök kanal tedavili dişlerde ortodontik kuvvete bağlı kök rezorpsiyonu daha az gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the difference between in root filled and vital teeth in terms of orthodontic root resorption. Material and Methods: 16 individuals who required bilateral premolar tooth extraction due to orthodontic treatment and had previously root filled premolar tooth in a one side were included to the study. The experiment group consisted of root filled premolar and control group consisted of contralateral vital premolar teeth. 150 gr tipping force was applied to these teeth by 0.017“x0.025”TMA cantilever springs. The premolars were extracted after 8 weeks following force application. Images were obtained using the Micro-Computed Tomography device (SkyScan 1172). Resorption measurements were performed with Image J program (ImageJ 1.43, Wayne Rasband, National Institutes of Health, Bethesda, Md). Data were analyzed with IBM SPSS V23. Compliance with normal distribution was examined with Shapiro Wilk test. Independent sample t test and Mann Whitney U test was used to compare the data. Also Friedman test was used for intra-group comparisons. Results: The mean values were 0,08869 mm3 for root-filled teeth and 0,14077 mm3 for contralateral, indicating significantly less resorption for root-filled teeth compared with the contralateral teeth after orthodontic force application (p = 0,003). In both groups, most resorption was seen on cervicobuccal and apikolingual surfaces. The mean resorption values of the cervical region in the control group was 0.06305 mm3 and 0.0291 mm3 in the experiment group and it was statistically significant (p = 0.002). Conclusion: Root-filled teeth showed significantly less orthodontic root resorption than vital teeth.