Durgunsu kayak sporunda kürek palası alanı ve kürek boyu değişikliklerinin nöro-mekanik yöntemlerle değerlendirilmesi
Neuro-mechanical evaluation of paddle blade area and paddle length effects in flatwater kayaking
  1. Tez No: 532649
  2. Yazar: EREN KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİ ERTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Spor, Mechanical Engineering, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Durgunsu kano, Kassal aktivasyon, Kürek, Biyomekanik, EMG, Flatwater kayaking, Muscular activation, Paddle, Biomechanics, EMG
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Durgunsu kayak sporunda temel amaç, yarış mesafesini en hızlı şekilde kat etmektedir. Bunun için gerekli kuvvet sporcu tarafından kürek kullanılarak suya aktarılmaktadır. Küreğin bağımsız değişkenleri olan kürek boyu ve kürek palası alanı parametrelerinin belirlenmesi konusunda bir kural kısıtlaması olmadığı gibi literatürde detaylı bilgiler de yoktur. Ancak, kayak teknesinde elde edilecek hız doğrudan bu iki parametrenin, sporcu ve tekne hareket sistemi üzerinde meydana getirdiği mekanik etkilere bağlıdır. Bu çalışmada, durgunsu kayak sporunda kürek boyu ve kürek palası alanı değişimlerinin, kassal aktivasyon örüntüleri üzerinde meydana getirdiği değişimler araştırılmıştır. Bu araştırma, su üzerinde gerçekleştirilen kassal aktivasyon analizleri ile gerçekleştirilmiştir. Harekete dahil olan kasların aktivasyonu kaydedilmiş ve sporcuların alışageldikleri kürek boyu ve pala alanı kullanırken elde edilen kassal aktivasyon verileri ile karşılaştırılmıştır. Analiz sonuçları göstermiştir ki kürek boyu veya kürek palası alanı değişimi ile sporcuların kassal aktivasyon oranları değişim göstermiştir. Öte yandan, kassal aktivasyon verileri bir bütün olarak karşılaştırıldığında, hareketin kinematik değişkenlerinde de değişimler olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of flatwater kayaking is to cover the race distance in least possible time. The force required for this task is transferred to water by paddler. There are no limiting rules regarding determining paddle length or paddle blade area, which are independent variables of the papddle, nor is there any detailed information for these variables in the literature. The kayak boat speed depend on mechanical effects on paddler and boat system, which are generated by these two parameters. In this study, effects of paddle length and paddle blade area on muscle recruicment patterns in flatwater kayaking were investigated. These investigations were ensured by on water muscle activation analysis. Activation of the muscles which take part in kayak motion was recorded and compared to that under usual paddle length and blade area of the paddlers. The results showed that change of paddle length or paddle blade area resulted in variations in muscle recruitment ratios. Moreover, when muscle activation data were evaluated as a whole, it was concluded that there may also be alterations in kinematic variables of the kayaking motion.