Suriyeli sığınmacılar toplumsal uzamında zorunlu göç nedeni ile sınıf habitusunun aşınması: Muğla-Ortaca örneği
The corrosion of class habitus due to forcedmigration in Syrian refugees soci̇al space: Muğla-Ortaca case
  1. Tez No: 532687
  2. Yazar: YASİN AYDENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. VEFA SAYGIN ÖĞÜTLE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Zorunlu Göç, Suriyeli Sığınmacılar, Profesyonel Meslek Sahipleri, Sınıf Habitusu, Kültürel Sermaye, Forced Migration, Syrian Refugees, Professional-Employed People, Class Habitus, Cultural Capital
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Zorunlu göç, çoğunlukla uluslararası hukuk, sosyo-ekonomi, politika, güvenlik, toplumsal uyum ve istihdam açısından makro ölçeklerle anlatılmıştır. Sığınmacılar sürekli sorunların kaynağı ve göç sürecinin 'nesneleri, mağdurları, kurbanları' olan homojen bir kitle olarak görülmüştür. Bu çalışmada ise Suriyeli sığınmacıların zorunlu göç nedeniyle göç ettikleri yerdeki (Muğla ili, Ortaca ilçesi örneklemindeki) yaşayışlarını, toplumsal ilişkilerini, yaptıkları iş ve çalışma koşullarını, kültürel pratiklerini anlamak istenmiştir. Savaşla birlikte bütün ekonomik ve toplumsal sermayelerini yitiren profesyonel meslek sahiplerinin, zorunlu göç koşullarında nasıl bir hayat sürdürdükleri araştırılmıştır. Kavramsal çerçevenin temel tartışmaları, Pierre Bourdieu'nün sınıf habitusu, sınıf beğenisi ve sınıf pratikleri kavramları üzerinden yapılmıştır. Sınıf habituslarına uyumlu yaşayıp yaşamadıkları araştırılmıştır. Sığınmacıların hangi stratejilerle kültürel ve eğitim sermayelerini ekonomik sermayeye dönüştürmeye çalıştıkları ele alınmıştır. Unvan ve toplumsal konum kaybı ile nasıl mücadele ettikleri ve bunu günlük hayattaki pratik ve beğenilerine nasıl yansıttıkları incelenmiştir. Ayrıca araştırma İlişkiler Ağı Kuramı üzerinden tartışılmıştır. Nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır ve yarı-yapılandırılmış soru formlarıyla derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Profesyonel meslek sahiplerinden dokuz, kontrol grubu olarak ele alınan işçi sınıfından ise üç kişi ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmecilerin yaşadıkları kenar mahalle olan Karaburun Mahallesinin etnografik tasviri yapılmıştır. Son olarak, elde edilen veriler analiz edilmiş ve sonuçları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Forced migration is mostly explained in macro scales in terms of international law, socio-economy, policy, security, social cohesion and employment. Refugees have always been seen as the source of problems and as a homogeneous mass with objects, sufferers and victims of the migration process. In this study, it was aimed to understand the lives, social relations, work and working conditions and cultural practices of the Syrian refugees in the region where they migrated due to forced migration (in the sample of Ortaca district of Muğla province). The question of how the Professional-employed people who lost all their economic and social capital along with the war have lived in forced migration conditions has been researched. The basic debates of the conceptual framework were based on the concepts of class habitus, class appreciation and class practices of Pierre Bourdieu. It has been investigated whether their experiences are compatible with the class habitus. With which strategies the refugees tried to transform their cultural and educational capitals into economic capital were discussed. It is examined how they struggle with the loss of title and social position and how they reflect this to their practical and tastes in daily life. In addition, the research was discussed through the Network Theory. Qualitative research method was used and in-depth interviews were conducted with semi-structured questionnaires. In-depth interviews were conducted with nine of the professional-employed people and three of the working class who were treated as control group. The ethnographic description of the neighbourhood of Karaburun, the suburb where the interviewees lived, was made. Finally, findings were analysed and the results were evaluated.