Özel sağlık kurumlarında bilgi teknolojileri kullanımının çalışan memnuniyetine etkisi
The impact of the use of information technologies on employee satisfaction in private healthcare institutions
  1. Tez No: 532817
  2. Yazar: AHMET DAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCER ÖZDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Information Technologies, Health Information Technologies, Employee Satisfaction
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışma Özel Sağlık kurumlarında çalışan personelin; Temel Bilgi ve Sağlık Bilgi Teknolojilerini kullanmalarının çalışan memnuniyetine etkisini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Çalışma Üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde sağlık sektörü hakkında genel bilgiler verilmektedir. İkinci Bölümde temel bilgi teknolojileri ve sağlık alanında kullanılan bilgi teknolojileri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise bu teknolojilerin kullanımının sağlık çalışanlarının memnuniyetine etkisi incelenmiştir. Çalışmaya İzmir ve Manisa da bulunan dört özel hastane dahil edilmiştir. Veri toplama için anket tekniği seçilmiştir. 409 personele Sağlık bilgi teknolojileri kullanım anketi uygulanmıştır. Verilerin incelenmesinde; bağımsız gruplarda t testi, tek yönlü varyans analizi ve ki kare analizi kullanılmıştır. Özel sağlık kurumlarına sağlık hizmeti almak üzere başvuran hastaların bilgilerinin girilmesi, hastalığın teşhis edilmesi, bir takım analizlerin yapılması, tedavi uygulaması vb. işlemlerin bilgisayar ortamında izlenmesi daha sonraki müracaatlar için de önem taşımaktadır. Hasta ile ilgili gerekli bilgilerin hastanedeki çeşitli birimlerde çalışan idari ve sağlık personeline kısa zamanda ve gruplandırılmış olarak sunulması gerekir. Bu ise hastane bilgi yönetim sistemleri ile sağlanabilmektedir. Özel sağlık kurumlarında bilgi teknolojilerinin kullanımı; hastanedeki iş süreçlerinin bilgisayar ortamında izlenerek işlemlerin etkin ve verimli bir şekilde gerçekleştirilmesine katkı sağlamaktadır. Özel sağlık çalışanlarının bilgi teknolojilerinin kullanımından yüksek düzeyde memnun oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelime: Bilgi Teknolojileri, Sağlık Bilgi Teknolojileri, Çalışan Memnuniyeti
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the impact of the use of the Basic and healthcare information technologies by personel working in private healthcare institutions on employee satisfaction. The study consists of three sections. The first section covers the healthcare sector in general. The second section takes on the basic and healthcare information technologies employed in healthcare. The third section investigates the impact of the use of these information technologies on healthcare employees. This study includes private hospitals located in İzmir and Manisa. Survey technique is employed to collect data. Healtcare Information Use Questionnaire is applied to 409 employees. While evaluating the data; T-test, one-way analysis of variance and chi-square analys is were used in independent groups. According to the findings of the study, the computerized monitoring of processes such as treatments, diagnosis of the illnesses and the entry of the information of the patients who come in to get healthcare service bears importance for the subsequent applications. The required information related to patients should be presented to the administrative and healtcare personnel in short time and in a classified manner. This can be achieved using healthcare information technologies. The use of information technologies in private healtcare institutions contributes to the efficient and effective running of the processes by computerized monitoring of the business processes in hospitals. The result of the study indicates that the private healthcare employees are highly satisfied with the use of information technologies.