Türk siyasi hayatında Mahmut Soydan
İn Turkey political life Mahmut Soydan
- Tez No: 532822
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET PINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Mahmut Soydan, Türk Siyasi Hayatı, Siirt, Hâkimiyet-i Milliye, Milliyet, İş Bankası, TBMM, CHF, Mahmut Soydan, Turkish Political Life, Siirt, Business Bank, Milliyet, Hâkimiyet-i Milliye, TBMM, CHF
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu Çalışmada, Türk siyasi hayatının önemli bir ismi Mahmut Soydan'ın yaşam öyküsü ile birlikte, basın faaliyetleri, iş dünyasındaki çalışmaları ve politika serüveni incelenmektedir. 1883 yılında Siirt'te dünyaya gelen Soydan, uzun yıllar devletin çeşitli kademelerinde görevler almış ve 28 Haziran 1923 tarihinde TBMM'nin II. Dönem seçimlerine katılarak yapılan genel seçimlerde Siirt'ten milletvekili seçilerek meclise girmiştir. Meclis bünyesinde çeşitli görevlerde bulunarak görevini iyi bir şekilde yerine getirmiştir. Soydan, TBMM'nin III. Dönemine (1927- 1931) ve 1935 yılında yapılan genel seçimlerde yine aynı şekilde Siirt'ten milletvekili olarak seçilmişti. 5 dönem Siirt milletvekili adayı olarak mecliste yer alan Soydan, gerek meclis içinde gerekse meclis dışında sevilen bir sima olmuştu. 1924 yılında CHF grup yöneticisi olarak siyasi yaşamını CHF milletvekili olarak tamamladı. Siyasi yönü bu şekilde olan Soydan, aynı zamanda hem basın ilişkileri hem de iş dünyası da çok renkli geçmekteydi. Öncelikli olarak Hâkimiyet-i Milliye (1920) ve Milliyet gazetelerinin (1926) hem sahipliğini yapmıştır hem de bu gazetelerde başyazar olarak çalışmalarını sürdürmüştü. Hükumeti destekleyici bir yayın politikası benimsemişti. Basın dünyası dışında iş dünyasında da 1924'te kurulan İş Bankası'nın genel müdürlük görevini 1936 yılı yani ölümüne kadar sürdürmüştü. 3 Aralık 1936 yılında kalp rahatsızlığı nedeniyle İstanbul'da hayatını kaybetmişti.
Özet (Çeviri)
In this study, the life story of Mahmut Soydan, who has an important name in Turkish political life, is examined in press activities, business world studies and policy adventure. Soydan, who came to the world in 1883, worked in various stages of the state for many years and on June 28, 1923, Parliamentary elections were held in Siirt from the parliamentary elections in the elections. He has fulfilled his duties in various positions within the Assembly. Soydan, the Parliament III. It was again elected as a deputy from Siirt in the general elections held in the period (1927-1931) and 1935. Occupying the parliament as a candidate for the 5th term Siirt, Soydan was a popular feature both in the parliament and outside the parliament. In 1924, as CHF group manager, he completed his political life as CHF deputy. Soydan, whose political aspect is this way, was also very colorful, both in the press and in the business world. He was the first owner of both the Hâkimiyet-i Milliye (1920) and Milliyet newspapers (1926), and continued to work as a chief writer in these newspapers. The government adopted a supportive publication policy. Apart from the press world, he was also the head of İşbank, which was founded in 1924 in the business world, until 1936 until his death. On December 3, 1936 he lost his life in Istanbul due to heart problems.