Eski Çağ'da Mezopotamya bölgesinin ekonomik yapısı
Economic structure of the Mesopotamian regionin Ancient Times
- Tez No: 532843
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. PINAR BÜLBÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Eskiçağ, Mezopotamya, Ekonomik Yapı, Anadolu, Ancient Times, Mesopotamian, Economic Structrure, Anatolia
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Eski Doğu'nun üç büyük medeniyet merkezinden biri olan Mezopotamya coğrafyasın da yaşanan sosyal, siyasi ve ekonomik gelişmelerin, Ön Asya'daki tüm uygarlıkların gelişme sürecini etkilediği söylenebilir. Fırat ve Dicle nehirlerinin hayat verdiği bu verimli topraklara yerleşen ilk insan topluluklarının, yerleşik hayata geçtikten sonra tarımsal faaliyetlere hâkim oldukları görülmüştür. Kuru tarım ile başlanan tarımsal faaliyetler, sulu tarımın keşfedilip su kanalları ve bentlerin inşa edilmesiyle tarımsal beceriler ilerlemiş ve hasat mevsiminde alınan ürün miktarı artmıştır. Mezopotamya coğrafyasında yetiştirilen en önemli tarım ürünleri arpa ve buğday iken bunların yanında, mercimek, nohut, hurma, susam, soğan, sarımsak, üzüm, keten gibi ürünler de yetiştirilmiştir. Üretimin gelişmesi, bölgede bulunmayan hammaddelerin veya ürünlerin temini için geniş bir ticaret ağının ortaya çıkmasına yol açmıştır. Mezopotamya, Anadolu, Mısır ve İran gibi Eski Yakındoğu medeniyetleri arasındaki ticarette, tarım ürünleri önemli bir rol oynamıştır. Özellikle Asur ticari koloni dönemi Anadolu ve Mezopotamya bölgeleri için hayati önem taşımıştır
Özet (Çeviri)
The social, political and economic developments in the Mesopotamian region since the early ages of history can be said to affect all the civilizations in the Pre-Asian period. In the geographical region of Mesopotamia where the rivers of Fırat and Dicle from fertile lands, the people dominated the agriculture by passing through the setteld life. Activites started with dry farming have progressed thanks to discovery of irrigated agriculture. With the water channels dug in the South of Mesopotamia towards 6500 BC, it is easy to water the fields in remote places. The most important agricultural crops grown by Mesopotamia were barley and wheat, as well as crops such as lentils, chickpeas, dates, sesame, onions, garlic, graps, line. The development of production has led to the emergence of a broad trade network for the discovery of raw materials or products not found in the region. Agricultural products played an important role in the trade among the civilizations of the Near East such as Mesopotamia, Anatolia, Egypt and Iran. Especially the caravan trade that the Assyrians made with Anatolia was a vital proposition for the two regions.