Dna aptamer fonksiyonlu manyetik grafen oksit sentezi ve hedefli fototermal terapi ile metisilin dirençli Staphylococcus aureus'un öldürülmesi
Synthesis of DNA aptamer conjugated magnetic graphene oxide and its use as a photo-thermal agent for killing methicillin-resistant Staphylococcus aureus
  1. Tez No: 532937
  2. Yazar: MÜŞERREF ARSLAN ÖÇSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAHMİ KÖSEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Manyetik grafen oksit, DNA, MRSA, patojen ve fototermal tedavi, Magnetic graphene oxide, DNA, MRSA, pathogen, photothermal therapy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Metisilin Dirençli S. Aureus (MRSA) bakterisinin seçici, hassas ve fototermal olarak yok edilmesi için çok fonksiyonlu bir nano platform geliştirilmiştir. MRSA aptamerler ile fonksiyonel hale getirilmiş manyetik grafen oksit (MGO) bu amaç için üretilmiştir. GO üzerine demir oksit (Fe3O4) nanopartikülleri (NP'ler) büyütülerek MGO üretilmiştir ve MRSA bakterisi için sentezlenmiş bir ucu amin (-NH2) grubu taşıyan aptamerler ile fonksiyonlaştırılmıştır. Aptamerler ile fonksiyonlaştırılmış manyetik GO (Apt@MGO) ile MRSA belirli olarak hızlı, hassas ve doğru bir şekilde yakalandı ve yakın kızılötesi lazer (Near Infrared Laser, 808 nm) ışığı altında fototermal olarak yok edilmiştir. Aptamer MRSA' ya belirli olarak bağlanırken, GO üzerindeki Fe3O4 NP'ler sayesinde MRSA, reaksiyon ortamından santrifüje ihtiyaç duymaksızın bir mıknatıs yardımı ile manyetik olarak ayrılmıştır. GO ise aptamer ve Fe3O4 NP'ler için bir platform olarak kullanılırken, aynı zamanda 808 nm dalga boyunda yakın kızılötesi ışığa maruz bırakıldığında lazer ışığını ısıya dönüştüren bir fototermal ajan olarak da faydalanılmıştır. Ayrıca, GO'nun plaka şeklinden ve üzerindeki çeşitli fonksiyonel grupları taşımasından dolayı, GO'nun MRSA'yı kundak (swaddling clothes) şeklinde sıkıca sardığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
A multifunctional nano platform was developed for detection and photothermally destruction of methicillin resistant staphylococcus aureus (MRSA) bacteria. Magnetic Grafene oxide (GO) functionalized with MRSA aptamers was produced for this purpose. First, the iron oxide (Fe3O4) nanoparticles (NPs) was grown on the surface of the graphene oxide (GO) and magnetic GO (MGO) was functionalized the aptamers modified with amin (-NH2) group on one end that were specifically synthesized for MRSA. The MRSA was rapidly, sensitively and accurately captured with aptamer functionalized MGO (Apt@MGO) and it was photothermally destroyed under the near infrared laser (NIR, 808 nm). While aptamer specifically binds to MRSA, MRSA was magnetically separated with a magnet without centrifugation due to Fe3O4 NPs on the surface of the GO. While GO is used as a platform for aptamer and Fe3O4 NPs, it was utilized a photothermal agent converting laser light to heat when exposed to 808 nm NIR laser. Also, it is considered that GO tightly wraps the MRSA bacteria due to its plate shape and carrying several functional groups on the surface.