Yaşam amaçları belirlemede erken dönem uyumsuz şemaların etkisi
Early maladaptive schemes in determining life goals
- Tez No: 532958
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMRA BARİPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Erken Dönem Uyumsuz Şemalar, Yaşam Amaçları, Early Maladaptive Schemes, Life goals
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu araştırmanın amacı Üniversite öğrencilerinde erken dönem uyumsuz şemaların yaşam amaçlarını belirlemede etkisini test etmektir. Araştırmanın çalışma grubuna Üsküdar Üniversitesi Lisans ve Yüksek Lisans öğrencilerinden oluşan 18-30 yaş aralığı72 kız 58erkek olmak üzere toplam 130 öğrenci katılmıştır. Verilerin toplanmasında Sosyo-demografik bilgi formu, Young Kısa Semptom ölçeği ve Yaşam amaçları ölçekleri kullanılmıştır. Üniversite öğrencilerine uygulanan Young şema ölçeği ve Yaşam amaçları ölçeği sonuçlarına göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Ayrılma-reddedilme şema alanı, zedelenmiş özerklik ve kendini ortaya koyma, zedelenmiş sınırlar, diğeri yönelimlilik aşırı tetikte olma ve bastırılmışlık şema alanına sahip şemalarla yaşam amaçları alt boyutlarıyla anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Şema alt boyutlarına göre demografik değişkenler açısından anlamlı farlılık tespit edilmiştir. Yaşam amaçlarıyla demografik değişkenler arasında cinsiyete göre anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Sonuç olarak, bulgular erken dönem uyumsuz şemalar ve yaşam amaçları arasında ilişki olduğu göstermiştir. Demografik değişkenlere göre yaşam amaçları ve erken dönem uyumsuz şemaların farklılaştığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to test the effect of early maladaptive schemes in determining life goals of University students. A total of 130 students, consisting of 72 girls and 58 men, aged 18-30, The Üsküdar University undergraduate and graduate students have participated in the study group. Socio-demographic information form Young Brief Symptom Scale and Life Goals Scale were used to collect data. There was a statistically significant difference according to the Young Schema scale and Life purpose scale scores applied to university students. A meaningful relationship was found between life sciences and life goals in terms of separation-rejection schema area, injured autonomy and self-disclosure, injured borders and other orientation schemes, however there were no significant differences in life purpose subscales with schedules with extreme vigilance and suppression schemes. According to schema subdimensions, significant differences were found in terms of demographic variables. Significant differences were found between sexographic and statistical purposes. In conclusion, findings show that there is a relationship between early incongruent schemes and life goals. It has been found that life goals and early incongruent schemes differ according to demographic variables.