Psikolojik sözleşme ihlali iş tatmini ilişkisinde örgütsel özdeşleşmenin aracı rolü: Bir kamu kurumunda araştırma
The moderating role of organizational identification on the relation between psychological contract violation and job satisfaction: A research on the publi̇c agency
  1. Tez No: 532973
  2. Yazar: DUYGU DEMİR BARLIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İHSAN YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Psychological Contract Violation, Job Satisfaction, Organizational Identification
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmanın amacı kamu sektöründeki çalışanların psikolojik sözleşme ihlali algıları ile iş tatmini düzeyleri arasındaki ilişkiyi tespit etmek ve örgütsel özdeşlemenin bu ilişkideki aracı rolünü ortaya koymaktır. Bu amaçla, kamu sektöründe çalışanların psikolojik sözleşme ihlali algıları ve iş tatmini düzeyleri arasındaki ilişkide örgütsel özdeşlemenin aracı rolünü belirlemek adına bir model önerilmiş ve bu model regresyon analizi ile test edilmiştir. Araştırmanın ana kütlesini İstanbul'da faaliyet gösteren bir kamu kuruluşunda görev yapan çalışanlar oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama tekniği olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Gönüllülük esasına dayalı örneklem grubuna 600 anket dağıtılmış, 419 adet tam doldurulmuş anket elde edilmiştir. Toplanan veriler Microsoft Office Excel 2007 ile tablolaştırılmış, SPSS 23.0 yazılımı ile analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to identify the relationship between job satisfaction and understanding of psychological contract violation of the goverment employee and also to reveal the connecting role of organizational identification. For this purpose a model is reccomended to identify this connecting role of organizational identification and this model is identified with regression analysis. The people in this study work in a public instution in Istanbul. In this study public surveys are used as a data collection technique. 600 surveys are distrubuted to the volunteers and 419 fully answered surveys are obtained. The data is tabulated wit Microsoft Office Excel 2007 and analyzed with Spss 23.0 software. According to the study it is identified that a relationship between job satisfaction and understanding of psychological contract vioalation and a part of this relationship can be explained with organizational identification.