Acil servislerde çalışan hemşirelerin algıladıkları stres kaynakları
Stress resources of nurses working in emergency services
  1. Tez No: 533125
  2. Yazar: İSMAİL ÖZDAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHTAP KIZILKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, Hemşire, Stres kaynağı, Emergency room, Nurses, Stress source
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışma, bir üniversite hastanesinin acil dahiliye servisinde çalışan hemşirelerin stres kaynaklarını, stresin meydana getirdiği sonuçları ve stresle baş etmede kullandıkları yöntemleri kendi algıladıkları doğrultuda belirlemek amacıyla nitel (kalitatif) tipte yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi acil dahiliye servisinde çalışmakta olan 20 hemşire oluşturmuş, çalışmaya katılmak istemeyen ve yeterli yanıt vermeyen hemşirelerin örneklem dışında kalması nedeniyle 16 hemşire ile çalışma tamamlanmıştır. Hemşirelere kişisel bilgi formu ve görüşme formu uygulanmıştır. Veriler, Şubat-Mayıs 2018 tarihleri arasında, nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak toplanmıştır. Veriler analiz edilmiş, temalar oluşturulmuş, araştırma sonuçlarına göre literatür taraması yapılarak yorumlanmıştır. Araştırmada, acil dahiliye servisinin fiziki şartlarının yetersiz olduğu, malzeme yetersizliği ve eksikliği, hasta yoğunluğunun fazlalığı, sağlık personeli ve hemşire eksikliğinin olduğu, aşırı iş yükü ve yoğun çalışma vardiyalarının olduğu, hemşirelerin mesleki tanımları dışında işlerle uğraşmak zorunda kaldığı gibi bulgulara ulaşılmıştır. Hemşirelerin kurum içindeki sorunların giderilmesinde, yöneticilerin kendileriyle daha sık görüşmelerini istedikleri saptanmıştır. Ayrıca hemşireler sorunların çözümü konusunda kendi düşüncelerinin alınmasının da etkili olabileceğini düşündüklerini ifade etmişlerdir. Çalışma sonuçlarına göre, acil dahiliye servisi hemşirelerinin yaşadığı stres kaynaklarını azaltmaya dair daha kapsamlı çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The present qualitative study aimed to identify the perceived stressors of nurses working in the emergency room of internal medicine in a university hospital. The target population of the study consisted of 20 nurses who worked in the emergency Internal Medicine Ward of Istanbul University Istanbul Faculty of Medicine, and the study was completed with 16 nurses after the nurses who did not want to participate, and did not respond appropriately were excluded. The personal information form, and interview form were applied to the nurses. The data were collected between Februrary and May 2018 using the semi-stuructured interview technique. The data were analysed, the themes and top themes were organised, and were interpreted by literature search in accordance with the study results. The study showed that the physical conditions of the emergency internal medicine ward were inadequate, the materials were inadequate and insufficient, the number of patients were high, there was a lack of health personnel, and nurses, work load was high, and working hours were intense, and the nurses had to deal with other duties in addition to their duties described in nursing proffession. The nurses informed that there was no difference in the pricing compared with the other nurses working in inpatient clinics. The nurses reported that more communication with the superiors, and asking for their opinions would be effective in solving some problems. The study results showed that more comprehensive studies are required for decreasing the stressors of nurses working in the emergency internal medicine ward.