Woman and socialism in Turkey progressive womens's organizations
Türkiye'de kadın ve sosyalizm: Örnek olay İlerici Kadınlar Derneği
  1. Tez No: 53325
  2. Yazar: EMEL AKAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. YILDIZ ECEVİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Feminizm, Kadm, Kadm Derneği Sosyalizm, Marksizm. IV, Feminism, Woman, Women's Organisation, Socialism, Marxism. m
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
oz TÜRKİYE'DE KADIN VE SOSYALİZM: ÖRNEK OLAY İLERİCİ KADINLAR DERNE?İ Akal, Emel Yüksek Lisans Tezi, Sosyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Yıldız Ecevit Şubat 1996, 201 sayfa. Bu tezin amacı Türkiye sosyalist hareketi içinde kadınların rolünü incelemektir. İlerici Kadınlar Derneği (IKD) bu tezde örnek olay olarak seçilmiştir. IKD, Türkiye'de kurulmuş kadm demekleri içinde en fazla üyeye sahip olan ve bu kadınları eylemli kılabilmiş olan bir örgüttür. Bu çalışmanın amacı, Türkiye sosyalist hareketinde kadınların rolünü ihmal ve gözardı eden baskın sosyalist söyleme, karşı- görüş gehştirmektir. İlerici Kadınlar Derneği'nin nasıl kurulduğu, faaliyetleri ve yayın organı olan Kadınların Sesi gazetesi, dünya sosyalist kadm hareketi ile paralellik kurularak incelenmiştir. Mülakat yapılan İKD üyelerinin özgün yorumlan ve değerlendirmeleri bu çalışmanın belkemiği olmuştur. 'Sözlü tarih' tekniği, bu araştırmanın yöntemsel temelini oluşturmuştur. Mülakatlara ek olarak, İKD arşivi incelenmiş ve geniş bir kaynak araştırması da gerçeWeştirilmiştir. Bu araştırmanın sonucunda, kadınların Türkiye sosyalist hareketi içinde önemli bir rol oynadığım savunmak mümkündür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WOMEN AND SOCIALISM IN TURKEY: CASE OF PROGRESSIVE WOMEN'S ORGANISATION (BLERICI KADINLAR DERNE?İ) Akal, Emel M.S., Department of Sociology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Yıldız Ecevit February 1996, 201 pages The aim of this thesis was to investigate the role of women in the Turkish socialist movement. Derici Kadınlar Derneği/IKD (Progressive Women's Organisation) was chosen as a case study. This organization had the largest number of actively engaged and organized women throughout the history of Turkish women's organizations. In this study, the main purpose was to make a counter-argument against the dominant socialist discourse, which ignored and disregarded the specific role of women within the Turkish socialist movement. While IKD has been approached in comparison to the international socialist women's movement, the primary focus has been on establishment of the organization; its activities and its main publication organ, Kadınların Sesi. Former members of IKD have been interviewed, their own interpretations and evaluations form the backbone of this study. Thus, oral history technique forms the methodological basis of this research. Additionally, a detailed investigation of the IKD archives and an extensive literature review have been conducted. The results of the thesis indicate that women played a significant role within the Turkish socialist movement.