A Sociological analysis of stock markets in developing countries: The case of İMKB
Kalkınmakta olan ülkelerde hisse senedi borsalarının sosyolojik bir analizi: İMKB örneği
  1. Tez No: 53326
  2. Yazar: HİKMET DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUTLU KAYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: sosyo-ekonomik değişim, kalkınmakta olan ülkeler, borsalar, iktisadi kalkınmada adaptasyon problemleri, kültürel ikilikler, spekülasyon, manipülasyon, piyasa anomalileri iv, social and economic change, developing countries, stock exchanges, adaptation problems in economic development, cultural dualisms, speculation, manipulation, market anomalies m
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
oz KALKINMAKTA OLAN ÜLKELERDE HİSSE SENEDİ BORSALARININ SOSYOLOJİK BİR ANALİZİ: İMKB ÖRNE?İ Demirci, Hikmet Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Kayhan Mutlu Ağustos 1996, 76 pages Bu tezin esas amacı, ilk önce Batılı sanayileşmenin tedrici süreçlerinde gelişmiş hisse senedi borsaları pratik örneğini almak suretiyle, farklı sosyo-kültürel matrislerde ortaya çıkmış ve yaygınlaşmış anahtar sosyo-ekonomik kurumların yeterince anlaşılabilmesi için eleştirel bir temel oluşturabilmektir. Çalışma, bazı empirik gözlemler ve ilintili pratik materyallerin ışığında, Batıdaki kurumsallaşmış borsaların yapışım, genellikle sıkıştırılmış kalkınma modellerini takip eden ve çok hızlı bir şekilde değişen ülkelerin bünyesinde daha sonradan ortaya çıkmış gelişmekte olan borsalarla kıyaslamaya çalışacaktır. Adaptasyon problemleriyle birlikte, piyasa sapmaları ve çok sık oluşan çöküşlerin gözlemlenmesi sonucunda, temel tezimiz, hızlı bir şekilde değişen geleneksel ortamların kendi sosyal-tarihsel matrislerinden çıkarılmamış yeni iktisadi kurumlarm felsefesi ve uygulanma biçimlerine pekâlâ tepki gösterebileceğidir. Çok güçlü bir şekilde kültürel ikilemlere maruz kalan bu tip geleneksel veya yarı- geleneksel toplumlardaki Batı-tipi yatırım ortamlarına karşı gelişen sosyal ve psikolojik bariyerler veya akabinden gelen sosyal huzursuzluklar; çok yoğun bir şekilde gözlenen volatilite, spekülasyon ve içerden bilgi ticareti olaylarının kökenleri; kalkınmakta olan ülkelerdeki yatırımcıların 'nevrotik' davranışları ve piyasa anomalileri bu çalışmadaki temel argümanların destekleyici noktalan olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SOCIOLOGICAL ANALYSIS OF STOCK MARKETS IN DEVELOPING COUNTRIES: THE CASE OF İMKB Demirci, Hikmet M.S., Department of Sociology Supervisor: Prof. Dr. Kayhan Mutlu August 1996, 76 pages Main object of this thesis is to construct a critical basis for the coherent understanding of key socio-economic institutions emerged and flourished in different social-cultural matrices through taking the practical example of stock markets developed firstly in the gradual process of Western industrialization. The study will, on the basis of some empirical observations and related down-to-earth materials, compare the structure of institutionalized stock exchanges in the West with that of emerging exchanges, that were created thereafter in rapidly changing countries tracing squeezed development models. Observing the market deviances and frequent collapses together with the adaptation problems, my main argument is that rapidly changing traditional environments may well react to the philosophy and the practice of novel economic institutions that are not derived or generated from their social-historical matrices. Social-psychological barriers to a Western-style investment environment in such traditional or semi-traditional societies strongly experiencing cultural dualisms; and the subsequent social distresses; the reasons of intense volatility, speculation and insider trading activities, and the 'neurotic' behaviours of investors in developing countries and the market anomalies are the main supporting points of the arguments of this study.