Investment in human capital: Internal rate of return on education and on the job training in the public sector of Turkey, 1980-1995
Beşeri sermaye yatırımı: Türkiye'de kamu sektöründe eğitimin ve iş başında eğitimin içsel getiri oranı, 1980-1995
- Tez No: 53331
- Danışmanlar: PROF.DR. YAKUP KEPENEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Beşeri Sermaye Teorisi, Eğitimin İçsel. Getiri Oranı, İş Başında Eğitimin İçsel Getiri Oranı, Eğitimin İş Başında Eğitime göre Fırsat Maliyeti IV, Human Capital Theory, Internal Rate of Return on Education, Internal Rate of Return on the Job Training, Opportunity Cost of Education to on the Job Training 111
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
oz BEŞERİ SERMAYE YATIRIMI: TÜRKİYE'DE KAMU SEKTÖRÜNDE E?İTİMİN VE İŞ BAŞINDA E?İTİMİN İÇSEL GETİRİ ORAM, 1980-1995 Erkan, Turan Erman Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. YakupKepenek Haziran 1996, 104 sayfa Bu çalışma, Türkiye kamu sektöründe 1980-1995 yılları arasında eğitimin ve iş başında eğitimin içsel getiri oranlarını analiz etmektedir. Beşeri sermaye yatırımını teorik bir şekilde incelenmesinden sonra, beşeri sermayenin en önemli belirleyicileri olan eğitim ve iş başında eğitim ele alınarak, bunların içsel getirilen altında analiz edilmiştir. Memurların ve işçilerin, eğitim ve iş başında eğitim içsel getiri oranlan, memurlann işçilerden farklı olarak yasal toplu sözleşme haklannm olmamasından kaynaklanan eşitsizliği de göstermektedir. İşçilerin eğitim içsel getirişi, eğitim seviyeleri arttıkça düşmektedir. İş başında eğitimin içsel getirişi ise hem memurlar hem de işçiler için çok düşüktür. Bu sonuçlara göre, eğitim ve deneyim kamu sektöründe ücret ve maaş seviyelerini önemli bir ölçüde etkilememektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTMENT IN HUMAN CAPITAL: INTERNAL RATE OF RETURN ON EDUCATION AND ON THE JOB TRAINING IN THE PUBLIC SECTOR OF TURKEY, 1980-1995 Erkan, Turan Erman M.S., Department of Economics Supervisor: Prof.Dr. Yakup Kepenek June, 1996, 104 pages. This study analyzes internal rate of return on education and on the job training in the public sector of Turkey between 1980-1995. After a review of the literature on investment in human capital from theoretical point, the most important determinants of human capital which are education and on the job training are taken for the analysis in terms of internal rate of return on education and on the job training. Internal rate of return on education and on the job training of civil servants and workers show the inequality between civil servants and workers because of the lack of collective agreement of civil servants. Internal rate of return on education of workers decreases as education level increases and it is too low in total for civil servants. Internal rate of return on the job training is low in total for both workers and civil servants. These results show that education and experience do not considerably effect the wage or salary levels in the Turkish public sector.