Bir Anadolu kentinde çocuğun değerini ölçmek (Konya Hüyük ilçesi)
Measure of child worth in an Anatolian City (Sample of Konya Hüyük)
- Tez No: 533377
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: çocuk, çocukluk, çocuğun değeri, medya, çocuk hakları, child, childhood, the value of the chil, media, children's rights
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada sosyolojik açıdan taşra çevresinde çocuğun değeri incelenmiştir. Sosyoloji literatüründe çocuk ve aile ilişkisine dönük yapılan incelemelere örneklik olması ve çocuğun geleneksel anlam ve önemine değer verilen bir mekân olarak taşranın günümüz koşullarında nasıl bir çerçeve ürettiği incelenmiştir. Bu çerçevede öncelikli olarak kavramsal ve literatüre dönük bir tartışma yürütülmüştür, böylece çocuğun değeri başlığında yapılan araştırma ve alan yazımı değerlendirilmiştir. Araştırmanın saha kısmı ise Konya Hüyük ilçesi olarak belirlenmiştir. İlçede bulunan okul öncesi ve ilkokul döneminde çocuğu olan ebeveynlerin çocuk sahibi olma sebepleri, çok çocuğa bakış açıları, çocuğun ne ifade ettiği, kadının çalışmasına nasıl bakıldığı, ailelerin çocuktan beklentileri, çocuğa karşı olan tutumları vb. başlıklarda görüşleri incelenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen veriler, en genel anlamda modern ve geleneksel ebeveyn tutumlarını karşılaştırmalı olarak anlamaya, bu bağlamda çocuğun aileler için anlamını öğrenmeye ve değişen tutumları tespit etmeye odaklanmıştır. Bu tutum ve değişen anlamların geleneksel bir yapıya haiz Konya'nın Hüyük ilçesinde olsa bile bir şehir ölçeğinde tespit edilen boyutlarda olduğu görülmüştür. Zira konuya dair yapılan araştırmaların gösterdiği bir tespit olarak çocuğun değerini belirleyen koşullar modern dünyanın gerekleri çerçevesinde şekillenmektedir. Modern dünyanın taşra yapılarına olan etkisi böylece bu araştırma ile ortaya konulan bir tespit olarak görülebilir. Çocuğa verilen değerleri gösteren boyutlar maddi değer, manevi değer ve psikolojik boyut, kişisel beklentiler gibi başlıklarda analize tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the value of the child in the rural areas is examined sociologically In the literature, it was examined as a model for child and family relations and as a place that valued the traditional meaning and importance of the child. In this context, a conceptual and literature discussion was carried out, Thus, the value of the child's research and field writing has been evaluated. The area of the study was determined as KONYA HÜYÜK district. the reasons for having children with parents who have children in preschool and primary school in the district, very child perspectives, many child perspective, what the child means, how women work, parents' expectations of the child, attitudes towards children, etc opinions in the headings. The data obtained from the research focuses on the comparative understanding of modern and traditional parental attitudes in the most general way, in this context, learning the analytics of children for their families and determining their changing attitudes. This attitude and changing meanings of the traditional structure of KONYA even though the size of a city scale, even if the size of the detected. As a result of the studies conducted on the subject, the conditions that determine the value of the child are shaped within the framework of the requirements of the modern world. The impact of the modern world on provincial structures can be seen as a result of this research. The dimensions showing the values given to the child have been analyzed in terms of material value, spiritual value and psychological dimension, personal expectations.