Psikolojik sermaye ve maneviyat algısının algılanan performansa etkisi: Sağlık çalışanlarında bir uygulama
The effect of psychological capital and perception of spirituality on perceived performance: An application in health workers
  1. Tez No: 533457
  2. Yazar: MESUT KARAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA MACİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Çalışanları, Psikolojik Sermaye, Performans, Maneviyat, Health Workers, Psychological Capital, Performance, Spirituality
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada sağlık kurumlarında çalışan sağlık personelinin psikolojik sermaye ve maneviyat algısının algılanan performansa etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, Hatay ilinde Özel Hatay Defne Hastanesi ve Reyhanlı Sevgi Hastanesi'nde çalışan 257 sağlık çalışanına psikolojik sermaye ölçeği, maneviyat ve performans algısı ölçekleri uygulanmıştır. Psikolojik sermaye ölçeği psikolojik dayanıklılık, iyimserlik, umut, öz yeterlilik olmak üzere 4 alt boyuttan olmak üzere 24 ifadeden oluşmaktadır. Manevi destek algısı ölçeği tek boyut ve 15 maddeden oluşmaktadır. Performans algısı ölçeği 11 maddeden ve tek boyuttan oluşmaktadır. Çalışmada elde edilen veriler SPSS 21 (Sttistical Package for the Social Sciennes) paket programı ile analiz edilmiştir. Elde edilen veriler ışığında analiz işlemine geçilmeden önce normal dağılım testi uygulanmış ve parametrik testlerin kullanımına karar verilmiştir. Sayı-yüzdelik hesaplama, frekans analizi, güvenirlik analizi, bağımsız örneklem t testi, anova analizi (tek yönlü varyans analizi), spearman korelasyon analizi, basit ve çoklu regresyon analizi yöntemleri kullanılmıştır. Sonuç olarak; sağlık çalışanlarında psikolojik sermayenin ve maneviyat algısının algılanan performansı istatiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde etkilediği belirlenmiştir. Psikolojik sermaye ölçeği alt boyutlarında ise; umut ve öz yeterliliğin performans algısını istatiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde etkilediği saptanmıştır. Çalışmanın literatüre yeni bir katkısı ise, psikolojik sermayenin maneviyat algısını anlamlı bir şekilde ve pozitif yönde etkilediği bulgusudur. Ölçek alt boyutlarından umut ve psikolojik dayanıklılığın maneviyat algısını istatiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the effect of psychological capital and spirituality perception of health personnel working in health institutions on perceived performance. For this purpose, 257 health workers who work in Hatay Province Hospital and Reyhanli Sevgi Hospital in Hatay province were administered psychological capital scale, spirituality and performance perception scales. Psychological capital scale consists of 24 expressions, 4 of which are psychological strength, optimism, hope and self-efficacy. The scale of perception of spiritual support consists of one dimension and 15 items. The performance perception scale consists of 11 items and one dimension. The data obtained from the study were analyzed by SPSS 21 package program. In the light of the data obtained, normal distribution test was applied before the analysis process and parametric tests were used. Number-percentage calculation, frequency analysis, reliability analysis, independent sample t test, anova analysis (one way variance analysis), spearman correlation analysis, simple and multiple regression analysis methods were used. As a result; It was determined that psychological capital and the perception of spirituality in health workers affect the perceived performance statistically significant and positively. In the sub-dimensions of psychological capital scale; It was determined that the self-efficacy of hope and self-efficacy significantly affected positively and positively. A new contribution of the study to the literature is the finding that psychological capital affects the perception of spirituality significantly and positively. It was determined that the hope and psychological resilience of the scale sub-dimensions significantly affected the perception of spirituality statistically significantly and positively.