The role of market orientation on business performance: An emprical analysis with a retail sector service firms in Turkey
Pazar oryantasyonun firma performansı üstüne etkisi: Türkiye'de perakende sektöründe hizmet veren firmalar üstünde ampirik çalışma
- Tez No: 533456
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI KUŞÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pazar odaklılık, müşteri odaklılık, rakip odaklılık, departmanlar arası koordinasyon, iş performansı, Market orientation, customer orientation, competitor orientation, inter-functional coordination, business performance
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de perakende sektöründe hizmet veren firmaların pazar yönelimini, müşteri odaklılık, rakip odaklılık ve departmanlar arası koordinasyon alt başlıkları kapsamında inceleyerek, bu faktörlerin iş performansı üstündeki etkisini değerlendirmektir. Firmaların, pazar yönelimi ölçümünde Narver & Slater tarafından 1990 yılında geliştirilen“MKTOR”Pazar yönelimi ölçeği kullanılmıştır. Çalışma perakende sektöründe faaliyet gösteren ilk 100 firmayı kapsamakta olup, 510 katılımcı ile anket süreci tamamlanmıştır. Titizlik ile hazırlanan ölçek soruları stratejik iş birimlerinde çalışan orta ve üst düzey yöneticilere iletilmiştir. Çalışmanın istatistiksel analizleri SPSS programı kullanılarak hazırlanmıştır. Çalışmada performans ölçümünde satışların artış oranı ve pazar payındaki değişim göstergeleri kullanılmıştır. Faktör, güvenilirlik ve geçerlik testi ile birlikte hipotezlerin testi aşamasında lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçları incelendiğinde müşteri ve rakip odaklılık ile satışların artışı arasında anlamlı bir ilişki olup, departmanlar arası koordinasyon ve performans ölçütleri arasında ilişki görülmemektedir. Bu çalışmada her ne kadar bütün hipotezlerin desteklenmesi amaçlansa da müşteri ve rakip odaklılığın satış üstünde etkisi olduğunu ifade eden hipotezler desteklenmiştir. Sonuç olarak, çalışma sağladığı kapsamlı literatür taraması, pazar yönelimini kapsayan deneysel çalışması ile literatüre katkı sağlamayı amaçlamakla birlikte, Türk ekonomisinde yer alan diğer sektörler içinde temel oluşturmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
In the present study, main goal is to assess relation between market orientation factors, namely, customer orientation, competitor orientation and inter-functional coordination and business performance of retail sector service companies in Turkey. Market Orientation scale developed by Narver and Slater (1990) gets used in evaluation of market orientation in service firms in retail sector. Present study data is comprising of a survey of 510 participants from 100 retail sector service firms. A carefully designed questionnaire is going to be directed to the middle and upper level managers of the strategic business units in the retail service firms in Turkey. SPSS can be used for the statistical part of the study. Performance indicators can be stated as sales growth rate and market share, all measured relative to competitors. Factor & Reliability and Logistic Regression analyses are used for testing hypothesis. Findings of the study demonstrate significant correlation between customer and competitor orientation with sales growth ratio, however, inter-functional orientation show no relation with performance measures. It is targeted that all hypothesis revealed in this study are supported but hypothesis considering customer and competitor orientation and their effect on sales growth is supported. In conclusion, this study aims to contribute relevant literature by presenting comprehensive literature review, empirical study on the selected topic and provide a base for future works for various sectors of Turkish economy.