İç-dış doğa etkileşimi
Interaction of inner-external nature
  1. Tez No: 533461
  2. Yazar: ÖZLEM KAÇMAZ ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. CEBRAİL ÖTGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Doğa, İç Doğa, Yaratıcılık, İmge, Varoluş, Bilinçdışı, External Nature, Inner Nature, Creativity, Image, Existence, The Unconscious
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu tezin konusu,“iç doğa”olarak nitelediğimiz içsel dünyanın, içinde varolduğumuz“dış doğa”öğeleriyle, geçmişte ve günümüzde nasıl ifade edildiğini araştırmak; buna paralel olarak yapılan uygulamalı çalışmalarla iç dünyaya yolculuğu yansıtmaktır. İnsana, özel bir varolma ve katarsis alanı yaratan sanatta; zihnin derinliklerinde yer alan, bilinçaltı kodlara kaydedilmiş ve doğayla on binlerce yıl bütüncül bir ilişki yaşamanın bıraktığı izler kendisini açığa vurur. Doğanın kucağına doğan insan açısından“dış doğa”her zaman esin ve merak kaynağı olmuş; aralarındaki büyülü ilişki, sanatta özneyi gösteren imgeler ekolojisine dönüşmüştür. Yapılan uygulamalarda, ağaçlar portre niteliği taşıyan imgelere dönüşmüş; çocukluk anılarının tınıları, farklı duygu ve düşünce izlekleri, kompozisyonlarda gizlenmiştir. Kompozisyonlarda doğa çıkışlı imgelerin içselleştirilmesi yoluyla; toplumsal trajediler, korkular, kaygılar, anılar, umutlar, coşkular dışa vurulmuştur. Öznenin duygularının, düşüncelerinin, edindiği bilgi ve deneyimlerin, sezgilerinin ve bilinçaltının oluşturduğu“iç doğa”sı; sanat alanında doğarak vücuda gelen imgelerde gizlenir. İçe dönük bakışın güçlü göstergeleri olarak beliren imgeler, yaratıcı özneye gönderme yaparak; çok katmanlı anlamlar taşırlar. Dış gerçeklik zihnin gizli odalarında dönüşerek yeni bir bedene bürünür. Yaratıcı öznenin bilinçdışı derinliklerden özümsediği zenginlik, imgeyi gerçek bağlamından koparıp; olasılıklar alanına fırlatır. Yaşantıyı yakalayıp belleğine alan; onu biçime dönüştüren sanatçı, imgeleri kendi bağlamlarından ayırarak, iç gerçekliğinin uzantısı olarak var eder. Doğa sanatta başka bir şeye dönüşür; kendi varlık alanını yaratan imgelerde, öznenin içsel dünyası ve varoluş çabası gizlenir. İç doğa ve dış doğanın etkileşiminden doğan imgenin içindeki kurucu boşluk, öznenin varlık kuyusuna açılır. İmgeyi yaratan özne ile bakan öznenin varlığının tınıları bu kuyuda yankılanır. Doğadan damıtılan imgeler topografyasında, bilinçdışı okumalar rehberliğinde öznenin varoluşunu keşfetme yolculuğu devam eder. Bu süreçte doğan imge, temsil ilişkilerini koparır; hayalgücünü zorlar ve varolma oyununa davet eder.
Özet (Çeviri)
The subject of this assertation is to investigate how the inner world, which we describe as“inner-nature”, is expressed in the past and present with the“external-nature”elements of our existence; and in parallel, with the applied works, is to reflect the journey to the inner world. In the art that creates a special existence and catharsis space to human; existing in the depths of the mind, been recorded to the subconscious codes and traces of having a holistic relationship with the nature in tens of thousands of years reveals itself. The external-nature has always been a source of inspiration and curiocity for the human being born in the lap of the nature; the magical relationship between them has turned into ecology of images showing a subject in art. In the applications, the trees have been transformed into portrait-like images; timbre of childhood memories, different emotions and thought patterns have been hidden in compositions. In the compositions, through the internalization of nature-based images; social tragedies, fears, concerns, memories, hopes, enthusiasm have been expressed. The“inner-nature”of the subject's feelings, thoughts, knowledge and experiences, intuition and the subconscious; born in the field of art is hidden in images. Images appearing as powerful indicators of the introverted point of view, as referring to the creative subject; have multi layered meanings. External reality, by transforming into the secret rooms of the mind turns into a new body. The richness that the creative subject assimilates from the unconscious depths, detaches the image from its real context; throws it into the field of possibilities. The artist who is capturing living, taking it into the memory, transforming it into a form, separates images from their own contexts and bring them into existence as an extension of his/her inner reality. Nature becomes something else in art; within the images that create the area of their presence, the inner world of the subject and the struggle for existence are hidden. The constituent gap within the image that emerges from the interaction of the inner nature and the external nature opens into the well of presence of the subject. The tones of the subject creating the image and onlooking, resonates in this well. In the topography of images distilled from nature, the journey to discover the existence of the subject continues under the guidance of unconscious readings. The image born in this process breaks the relations of representation; it forces imagination and invites you to the game of existence.