Identification of a theoretical framework for the natural-essential properties of settlements bound to human identity
Yerleşmelerin doğal-özge özelliklerinin insan kimliğine bağlı olarak kavramsal çerçevesinin tanımlanması
- Tez No: 9629
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK PAMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kimlik, bütünleşme, soyutlanma, birey/ ortak, kurum, çevre, yer, yaşama, iç/dış, kamu/özel, görüntü (biçim), zaman, tip, Identity, integration, isolation, individual/collective, institution, environment, loca tion, dwelling, settlement, interior /exterior, public/private, image, time, type. iv
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Günümüzde çevre ve şehircilik sorunları canlılıklar ını korumaktadır. Sorun genel olarak 'kimlik yoksunluğu olarak adlandırılmaktadır. Çevrenin kimliği insan kim liğinin bir parçasıdır ve kimlik yoksunluğu anlamlı bir yaşam dünyası yaratma eksikliğinin göstergesidir. Sorun tekil değil genel olduğu için, çözümü genel özellikle rinin belirlenmesini yani kuramsal bir araştırma gerek tirmektedir. Dolaysıyla tekil örneklerle açıklanan evrensel kavram ve sınıflar kullanılmıştır. Ayrıca tartışma genel konulardan özele giden bir yöntem izle mektedir. Öncelikle insan niteliği olan kimlik kavramı veçevresel etkileşimi konusu irdelenmiştir. Çevrenin yer' sel varlığı doğa ve yerleşim biçimlerinde incelen miştir. Daha sonra yerleşmeler iç/diş, kamusal/özel, zamansal, görsel ve tipolojik özellikleri içinde ele alınarak, yerleşimlerin mekansal örgütlenmelerinin tipolojik sınıflandırılması yapılmıştır. Sonuç bölümündeki saptamalar şunları kapsamaktadır: insan, birey-ortak-zaman-yeryüzü dörtlüsünün eytişimsel bütünleşmesinde var olur; Çevre, yerleşme ve doğa bi çimlerinde bulunan, insanların yasama yeridir; Yerleşme zaman boyutu olan, biçim, iç/dış, kamu/Özel, alanların dan oluşan tipolojik bir varlık olarak, kişi ve toplumun karşılaşma yeridir; 'Kimlik yoksunluğu 'na insanı oluştu ran dörtlünün parçalarının ayrışması ve bütünlüğünün bozulması neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, environmental and urbanization problems maintain their vitality. The problem is fundamentally and commonly is identified as 'lack of identity'. Iden tity of the environment is part of the human identity and vice versa, and lack of identity is the evidence of the incapability to create a meaningful world to live in. The solution of the problem requires the expounding of its general attributes, hence a theoretical investi gation, because it is not a singular, but a general one. Consequently, universal concepts and categories are used designating them with singular examples, and the argu ment proceeds from general to specific themes. iiiFirstly, the concept of identity is presented and discussed, that is the quality of being human and its environmental implications. The environment is studied in its locational constitution and in its modalities of settlement and landscape. Then, settlements are investi gated in terms of their visual, interior /exterior, private/public, temporal and typological attributes, and a categoric identification of spatial organization is added. The final chapter covers arguments which state that, Man exists in a dialectical integration of the fourfold of individual-collective-time-earth; Environment, found in the modalities of settlement and landscape is the dwelling place of person and society; Settlements con sisting of images, exterior/ interior and private/public realms, are typological existences having temporal dimension, where person and society confront each other; 'Lack of identity' is caused by the isolation of the constituents and disintegration of the fourfold exist ence of human beings.