Muhasebe meslek etiğinin finansal raporların kalitesine etkisi :Irak örneği
The effect of accounting professional ethics on the quality of financial reports: The case of Iraq
  1. Tez No: 533477
  2. Yazar: ZHIVAN SHABAN HAJI KAHI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER TUNGA ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Raporlama, Finansal Raporlama Kalitesi, Meslek Etiği, Muhasebe Meslek Etiği, Finansal Tablolar, Financial Reporting, Quality of Financial Reporting, Profession Ethic, Accounting profession Ethic, Financial Charts
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışma ile finansal raporların kalitesi üzerinde muhasebe meslek etiğinin etkisini tespit etmek amacıyla Irak'taki 99'u kadınlardan 101'i ise erkeklerden oluşan 200 gönüllü muhasebe meslek mensubuna 20 sorudan oluşan ölçek uygulanmıştır. Ayrıca meslek mensuplarına ait demografik bilgilere kişisel bilgi formu ile ulaşılmıştır. Çalışmanın evrenini Irak'taki muhasebe meslek mensupları oluştururken, örneklemini ise Irak'ın Duhok şehir'inde görev alan 200 muhasebe meslek mensubu oluşturmaktadır. Ölçeklemede Enofe ve arkadaşları (2015) tarafından geliştirilmiş olan ölçek Türkçeye uyarlanarak kullanılmıştır. Basit regresyon analizi, bağımsız t testi ve Anova testi sonucu veriler elde edilerek tablolaştırılmıştır. Betimsel yöntemin kullanıldığı çalışmanın sonuçlarına göre muhasebe mesleğinde tarafsızlığın, dürüstlüğün ve şeffaflığın finansal raporlama kalitesini etkilediği belirlenmiştir. Katılımcıların cinsiyetine göre mesleki tarafsızlık ortalamasına bakıldığında anlamlı bir farklılık olduğu, cinsiyete göre şeffaflık, dürüstlük ve finansal tabloların kalitesine yönelik katılımcıların ortalamaları incelendiğinde anlamlı bir farklılığın olmadığı görülmüştür. Yaş grubu, eğitim, düzeyi, gelir seviyesi ve çalışma süresinin ise finansal raporlama kalitesi üzerinde etkili olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study including a scale having 20 questions has been applied to 99 women, 101 men, totally 200 volunteer accounting profession members located in Iraq in name of determining accounting professional ethic on the quality of financial reports. Also, demographic information belong to profession groups were obtained from personal data form. Accounting profession members located in Iraq composed the universe of the study; 200 accounting profession members located in town Duhok in Iraq composed sampling group of the study. The scale developed by Enofe and et (2015) was used after translating into Turkish. Simple regression analysis, independent t-test and Anova test results were obtained and they were placed into chart. According to the results of the study in which Descriptive Method was used It has been determined that objectivity, honesty and transparency affected quality of financial reporting quality. When the objectivity average is considered according to sex of the participants, it was seen that there was a meaningful difference; when the average of participants according to sex, honesty and transparency and quality of financial charts is considered, it was seen that there was no meaningful difference. It has been concluded that age group, education level, income level and working period has no affect on financial reporting quality.