Gemilerin kaydedilmesi ve kayıtlarının silinmesi
Registration and degistration of ships
- Tez No: 533496
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA ŞEKER ÖĞÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Gemi, Sicil, Kaydedilme, Silinme, Gemilerin Sicile Kaydedilmesi, Gemilerin Sicil Kayıtlarının Silinmesi, Milli Gemi Sicili, Türk Uluslararası Gemi Sicili, Bağlama Kütüğü, Ship, Registry, Registration, Deregistration, Registration of Ships, Deregistration of Ships, National Ship Registry, Turkish International Ship Registry, Home Port Registry
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 328
Özet
Çalışmada, Türk hukuku bakımından gemilerin sicile kaydedilmesi ve kayıtlarının silinmesi incelenmiştir. Ülkemizde gemilerin kaydedilebilmesi için Milli Gemi Sicili, Türk Uluslararası Gemi Sicili ve hukuki niteliği tartışmalı olan Bağlama Kütüğü bulunmakta olup her bir kayıt sistemi bakımından gemilerin kaydı ve kayıtlarının silinmesi farklı esaslara tabi tutulmuştur. Bu itibarla, çalışmada, gemi sicillerinin genel esasları ve ilgili mevzuat hükümleri dikkate alınarak gemilerin kaydedilmesi ve kayıtlarının silinmesi konuları kapsamlı bir şekilde incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, registration and deregistration of ships under Turkish Law have been examined. For registration of ships in Turkey there are National Ship Registry, Turkish International Ship Registry and finally Home Port Registry whose legal status is controversial and each registration system has its own specific conditions for registration and deregistration of ships. In this respect, this study thoroughly examines the registration and deregistration of ships within the framework of general provisions of ship registries and relevant legislations.