Sosyal stres ve fluoksetin kullanımının sıçan siyatik sinir hasarlanması modelinde sinir onarımına etkileri
- Tez No: 533497
- Danışmanlar: UZMAN OKTAY ADANIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: siyatik sinir, sinir iyileşmesi, antidepresan, fluoksetin, sciatic nerve, nerve healing, antidepressant, fluoxetine
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Çalışmamızda ezilme yaralanmasıyla siyatik sinir hasarı oluşturduğumuz sıçan modelinde; fluoksetin, sosyal stres ve fluoksetinle tedavi edilmiş sosyal stresin sinir iyileşmesi üzerine etkilerini histopatolojik inceleme ve yürüme analizi ile değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, 32 adet erkek Sprague Dawley cinsi sıçan, her grupta sekiz adet sıçan olacak şekilde nonstres-kontrol (NK) , nonstres-fluoksetin(NF) , stres-kontrol(SK) ve stres-fluoksetin (SF) olarak dört gruba ayrıldı. SK ve SF gruplarına 2 hafta boyunca sosyal izolasyonla kronik hafif stres rejimi uygulandı. Sonrasında fluoksetinin uygun plazma konsantrasyonuna ve klinik etkinlik süresine ulaşması için NF ve SF gruplarına 4 hafta boyunca, 1mg/kg fluoksetin oral gavaj olarak verildi. NK ve SK gruplarına aynı miktarda salin solüsyonu oral gavaj olarak verildi. Bu 4 hafta boyunca SK ve SF grupları izolasyonla sosyal stres oluşturma rejimine devam ettirildiler. Tüm gruplar 2 cm'lik insizyonlarla opere edilerek, siyatik sinirin bifürkasyon hattının 10 mm proksimaline 15 dakika boyunca 50 gram kapalı basınçlı anevrizma klempi uygulandı. Operasyon sonrası NF ve SF gruplarına 6 hafta boyunca fluoksetin tedavisine devam edildi, NK ve SK gruplarına aynı miktarda salin solüsyonu oral gavaj olarak verildi. SK ve SF gruplarına izolasyon uygulanmadı. Haftanın sonunda tüm gruplara yürüme analizi yapılıp sakrifikasyon işlemi uygulandı. Sol siyatik sinirler biyopsi amacıyla alınarak histopatolojik incelemeye gönderildi. Bulgular: Histopatolojik incelemelerde SK grubunda ödem NK ve NF gruplarından anlamlı (p ˂ 0.05) olarak daha yüksekti. SF grubunda ödem NF grubundan anlamlı (p ˂ 0.05) olarak daha yüksekti. Diğer gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. NF grubunda akson sayısı NK, SK, SF gruplarından anlamlı (p ˂ 0.05) olarak daha yüksekti. NF grubunda akson çapı grup SK ve SF gruplarından anlamlı (p ˂ 0.05) olarak daha yüksekti. NK grubunda akson çapı SF grubundan anlamlı (p ˂ 0.05) olarak daha yüksekti. Gruplar arasında inflamasyon skoru ve myelin kalınlığı açısından istatistiksel olarak anlamlı(p ˃ 0.05) fark saptanmadı. Siyatik sinir fonksiyonel indeks değerlendirmelerinde SFI1 denklemi sonucu SF grubu NK ve SK gruplarından anlamlı (p ˂ 0.05) olarak daha yüksekti. Diğer gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı(p ˃ 0.05) fark saptanmadı. SFI2 ve SFI3 denklemleri sonuçlarında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı(p ˃ 0.05) fark saptanmadı. Sonuç: Sosyal stresin histopatolojik ve fonksiyonel sinir analizi değerlendirmelerinde sinir iyileşmesini olumsuz yönde etkilediğini tespit ettik. Fluoksetinin stres görmeyen grupta belirgin bir etkisinin olmadığını, stres gören grupta ise hem histopatolojik hem fonksiyonel sonuçları iyileştirdiğini tespit ettik. Sosyal stres, majör depresyon, obsesif kompulsif bozukluk, panik bozukluk eşlik eden periferik sinir yaralanmalarında fluoksetinin güvenle kullanılabilecek bir antidepresan olduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to evaluate the effects of fluoxetine, social stress and social stress treated with fluoxetine on nerve healing of rat sciatic nerve crush injury model, with gait analysis and histopathologically. Material and Methods: 32 male Sprague Dawley rats were divided into four groups(eight rats for each group) as non-stress control(NSC), non-stress fluoxetine(NSF), stress-control(SC) and stress-fluoxetine(SF) in this study. Chronic mild stress regimen were applied to SC and SF groups by social isolation for two weeks. Then, fluoxetine 1 mg/kg were administrated orally with gavage to NSF and SF groups for four weeks; to achieve the clinical efficacy time and appropriate plasma concentration of fluoxetine. Equal amount of saline solution were given to NSC and SC groups, orally with gavage Social stress formation regimen by social isolation were continued to SC and SF groups for four weeks. All groups were operated with 2 centimeters of incisions, and 50 grams of closed pressured aneurysm clamp were applied 10 mm proximally to bifurcation of sciatic nerve for 15 minutes. Fluoxetine treatment were continued to NSF and SF groups for six weeks postoperatively, and equal amount of saline solution were given orally with gavage to NSC and SC groups. Isolation were not applied to SC and SF groups. At the end of the week, gait analysis were performed to all groups and all groups were sacrified. Left sciatic nerves were taken for biopsy and sent to histopathological evaluation. Results: In histopathological investigation; edema in SC group was significantly higher than NSC and NSF groups(p ˂ 0.05). Edema in SF group was significantly higher than NSF group(p ˂ 0.05). There were no statistically significant difference between other groups. Axon number in NF group was significantly higher than NSC,SC and SF groups(p ˂ 0.05). Axon diameter were statistically lower than NSC and NSF groups(p ˂ 0.05) . Axon diameter in SF group was significantly lower than NSF group(p ˂ 0.05). There were no statistically significant difference between groups in terms of inflammation score and myelin thickness(p ˃ 0.05). In sciatic nerve functional index evaluation; as a resultant of SFI1 equation, SF group was significantly higher than NSC and SC groups(p ˂ 0.05). There were no statistically significant difference between other groups(p ˃ 0.05). There were no statistically significant difference between groups as results of SFI2 and SFI3 equations(p ˃ 0.05). Conclusion: We detected the negative effect of social stress on nerve healing in functional nerve analysis evaluation and histopathologically. In non-stress groups; fluoxetine contributed to histopathological healing but had no effect on functional index; and in stress groups it had positive effects on functional results and histopathologically. We think that fluoxetine can be used safely as an antidepressant in peripheral nerve injuries accompanied by social stress, major depression, obsessive compulsive disorder, panic disorder.