Konya milletvekillerinin siyasi faaliyetleri (1961-1973)
Political activities of deputies of Konya (1961-1973)
- Tez No: 533573
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAKUP KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Seçimler, Konya Milletvekilleri, 1961, 1965, 1969 Seçimleri, Elections, Konya Deputies, 1961, 1965, 1969 Elections
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 266
Özet
Bu çalışmada 1961, 1965, 1969 seçimlerinde Konya Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde yer alan çeşitli partilere mensup vekillerin siyasi faaliyetleri incelenmiştir. Üç farklı dönemde, toplam 48 Konya Milletvekili mecliste yer almıştır. Bazı vekiller birden fazla kez seçildiği için 35 farklı milletvekilinin mecliste Konya'yı temsil ettiği görülmektedir. Bu milletvekillerinden bazıları Başbakan Yardımcısı, Bakan, Meclis İdare Amiri gibi görevlerde bulunmuş, Necmettin Erbakan ise ilerleyen dönemlerde Başbakan sıfatıyla ülkemize hizmet etmiştir. Milletvekillerinin mecliste yapmış oldukları faaliyetlere dair resmi tutanaklar, kendi el yazılarıyla yazmış oldukları kısa özgeçmişleri, seçimlere dair resmi seçim evrakları, döneme ait ulusal ve yerel gazeteler, kendi yazmış oldukları kitaplar ve hatıralar incelenerek bu çalışma ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, in 1961, 1965, 1969 elections in Turkey in Konya deputy attorney belonging to various political activities of the party in Parliament was examined. In three different periods, a total of 48 Konya MPs took part in the parliament. Since some deputies were elected more than once, it was seen that 35 different deputies represented Konya in the parliament. Some of these deputies have served as Deputy Prime Minister, Minister, Deputy Director of State Administration, and Necmettin Erbakan served in our country as Prime Minister. Official reports on the activities of parliamentarians in parliament, short resumes they wrote in their handwriting, official election documents for elections, national and local newspapers of the period, books and memories written by themselves were examined.