The Images of women in the women magazines in Pakistan
Pakistan'daki kadın dergilerinde kadın imajları
  1. Tez No: 53360
  2. Yazar: HAJRA İREM SYED
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERTÜRK YAKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Pakistan, İslam, Medya, Feminizm, Gelenek, Ataerkil. VI, Pakistan, Islam, Media, Feminism, Tradition, Patriarchy. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
öz Pakistan' daki Kadın Dergilerinde Kadın İmajları SYED Hajra İrem Yüsek Lisans, Sosyoloji Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Yakın Ertûrk Temmuz 1996, 159 sayfa Pakistan' da Kadınların statüsü, alt-kıtada hüküm süren siyasi, ekonomik, dini ve idari yapılan içeren bir dizi faktörlerle belirlenir. Tarih boyunca alt-kıtada gelişen geleneklere, Budizm, Hinduizm, İslam, feodalizm, kavimcilik, sömürgecilik ve yeni-sömürgeciliğin damgasını basmıştır. Gücünü geçmişte oluşan bu yapılardan almış olan ataerkil toplum kadınların konumunu etkilemiş, evde ve toplumda cinsiyete kadına dayalı iş bölümüne, kadının evcileştirilmesi ve doğurganlık rolünün yüceleşmesine yol açmıştır. Böylece, ataerkil yapı, kadınların eğitim, din, ekonomi ve siyasi katılımım kısıtlamıştır. Bu tezin amacı, Pakistan'ın "feminisf'dergilerinde kadına yönelik geleneksel rolleri nasıl pekiştirdiğini göstermektir. Bu nedenle, tirajı fazla olan iki feminist dergi incelendi. Bu dergiler, özellikle Pakistanin okumuş, orta-sınıf, kentli kadınlar arasında bilinç yaratmayı amaçlıyor.Bu çalışmanın ortaya çıkarttığı temel sonuç, iki kadın dergisinin feminist bir yaklaşım içinde olduğunu ileri sürmesine rağmen gerçekte ev kadım rollerini ve kadımn evcilleştrilmesini pekiştirdiğidir. Bu tez aynı zamanda incelenmiş olan feminist dergilerin cinsiyete dayalı iş bölümünün desteklediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE IMAGES OF WOMEN IN THE WOMEN MAGAZINES IN PAKISTAN SYED Hajra Irem M.S., Department of Sociology Supervisor: Prof. Dr. Yakın Ertfirk July 1996, 159 pages The status of women in Pakistan is determined by a number of factors including politics, economics, religion and administrative structures that prevailed in the sub-continent. The traditions that have historically developed in the sub continent throughout history possesses imprints of Bhuddism, Hinduism, Islam, feudalism, tribalism, colonialism and neo-colonialism. Patriarchy relations which derive their strength from these structures formed in the past, have influenced the status of women's traditional roles at home and public and has led to a distinct sexual division of labor. Furthermore, women's domestication and their reproductive roles have become idealized. Thus, patriarchal structure has limited women's access to education, religious, ecnomic and political particiaption. inThe objective of this thesis was to show how traditional roles are reproduced and reinforced in the“feminist”magazines of Pakistan. Therefore two feminist magazines with a vast circulation have been analysed. These magazines aim to create an awareness among the Pakistani women, with particular focus on the urban educated middle classes. The study has concluded that despite their claimed feminist approach these two women magazines project traditional roles of mother, wife and domestication of women. The thesis also indicates that a sexual division of labor is projected by the magazines.