Kentsel dönüşüm ve tarihi alan koruma yönetimi Türkiye'de Ankara, Konya ve Edirne örneklerinde kentsel dönüşüm nedeniyle mekanda yaşanan sorunlar ve bir model önerisi
Urban transformation and historical conservation managementin Turkey, Ankara, Konya anda Edirne example experienced urban transformation in this place due to the problem and model proposal
- Tez No: 533626
- Danışmanlar: PROF. DR. BERKAN DEMİRAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Mekân, Kent Planlama, Kentsel Dönüşüm, Tarihi Kentsel Doku, Kentsel Koruma, Space, Urban Planning, Urban Regeneration, Historical Urban Tissue, Urban Conservation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 329
Özet
Yirmi birinci yüzyıl kentlerin yüzyılıdır. Günümüzde kentsel mekânlar toplumsal ilişkilerin yaşandığı ve anlam bulduğu önemli mekânlar haline gelmiştir. Kentler, toplumsallığın bir merkezi, üretimin geçmişi ve bizden sonraki kuşakların geleceğidir. Bu bağlamda, günümüze kadar gelen tarihi kent mekânlarının korunması sürdürülebilirlik açısından önemlidir. Bu tezde tarihi kentsel mekânların kentsel dönüşüm uygulamalarıyla ne derece günümüze aktarıldığı incelenmektedir. Bu kentsel dönüşüm yöntemlerinin kentleşme ve kent kültürü oluşturma boyutunda toplumu etkileme süreci tartışılmaktadır. Dünyada ve Türkiye'de kentsel dönüşüm ve tarihi alan yenilemelerinin kentsel mekânı dönüştürmede olumsuz etkiler de yaratabildiği saptanmıştır. Günümüz liberal politikalarında tarihi mekânın yenilendikten sonra tüketim nesnesi haline geldiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The twentieth century is a century of areas. Nowadays urban spaces have become important places where social relations have been took place and fell into place. Areas are the centre of society, the history of production and the future of next generation. In this connection, sustainability is important to save historical urban spaces which has extanted. In this thesis, urban transformation implementation of historical urban spaces that the extent to which has transfered to the present is being analyzed. Process of influence in the society of urban transformation methods on urbanization and making city culture is being discussed. In the world and in Turkey, it was determined that urban tranformation and renewal of historic areas could affect negatively on urban space transformation, either. It has been come out that a historical area which has been renewed, becomes as a consume object in todays' liberal politics.