Sitolojileri normal; Tip 16-18 dışı yüksek riskli HPV tip pozitifliği olan hastaların kolposkopiye bağlı çıkan histopatolojik bulgularının, HPV 16-18 tip pozitifliği olan hastaların kolposkopiye bağlı çıkan histopatolojik bulguları ile karşılaştırılması
Citologies normal; Comparison of the histopathological findings of patients with TYPE 16-18 high risk HPV type positivity with cholposcopicity to patients with HPV 16-18 TYPE positivity by the histopathological findings of the patients
  1. Tez No: 533670
  2. Yazar: EDA ARİFE KILINÇLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR AKBAYIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Serviks kanseri, Serviksin preinvaziv lezyonları, Human Papilloma Virus, Kolposkopi, Cervix cancer, Preinvasive lesions of the cervix, Human Papilloma Virus, Colposcopy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Amaç: Servikal kanser uzun bir preinvaziv evresi olması, günümüzde servikal sitoloji tarama programlarının mümkün olması ve preinvaziv lezyonların tedavisinin etkin olması nedeniyle önlenebilir bir hastalık olarak kabul edilir. Servikal displazi ve karsinogenezde tetikleyici faktör HPV enfeksiyonudur. Servikal kansere neden olabilen başlıca HPV tipleri ise 16 ve 18dir. Tip 16 ve 18 dışında bir de yüksek riskli diğer HPV tipleri vardır. Bu çalışmada hastalara kolposkopik muayane yaparak HPV 16-18 ile diğer yüksek riskli HPV tiplerinin serviksin preinvaziv lezyonlarına dönüşüm oranlarını karşılaştırdık. Gereç ve yöntem: Hastanemiz jinekolojik onkoloji polikliniğinde aralık 2016 ile aralık 2018 tarihleri arasında, sitolojileri normal olan 217 tanesinde HPV 16, 18 veya her ikisi birden pozitif, 192 tanesinde de diğer yüksek riskli HPV tiplerinin pozitif olduğu toplam 409 hasta üzerinde çalıştık. Tüm bu hastalara kolposkopik muayene yaparak gerekli görülen alanlardan patoloji için örnekleme aldık. Çalışmanın sonunda da tüm bu hastaların patoloji sonuçlarını birbiriyle karşılaştırarak preinvaziv lezyonlarda görülen HPV tiplerinin yüzdelerini hesapladık. Bulgular: Çalışmamıza sitolojileri normal olan 409 tane hasta dahil edildi. Bunların 217 tanesinde HPV 16, 18 veya her ikisi birden pozitif, kalan 192 tanesinde diğer yüksek riskli HPV tipleri pozitifti. Kadınların yaş ortalaması 41,6± 8.5 BMI ları 29,2±4.4 idi .HPV 16 saptanan 100(%24,4), HPV 18 saptanan 72 (%17.6), HPV 16 ve HPV 18 birlikte saptanan 45 (%11) ve diğer HPV tipleri saptanan 192(%46.9) kadın mevcuttu. Hastalarının hiç birinde smear test pozitilifliği mevcut değildi. Sonuç: Çalışmamızda elde ettiğimiz kolposkopik biyopsi sonuçları incelendiğinde; HPV tip 16-18 pozitif hastalar ile tip 16-18 dışı yüksek riskli HPV pozitif hastaların biyopsi sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu ve HPV tip 16-18 pozitif hastalardaki anormal biyopsi sonuçlarının daha yüksek oranda olduğu tespit edildi. Bu zaten beklediğimiz bir sonuçtu fakat tip 16-18 dışı yüksek riskli HPV pozitif hastaların sonuçlarını incelediğimizde; anormal biyopsi sonuçlarının göz ardı edilemeyeceğini düşünmekteyiz. Bu gruptaki 192 hastanın 1'inde (yaklaşık %0,5) invaziv kanser, 2'sinde (yaklaşık %1) CIN3 saptanmış olup, erken dönemde tanısı konularak tedavisi planlanmıştır. Eğer bu hastalara direk kolposkopi yerine 1 yıl sonra kotest planlanmış olsaydı, hasta takipten çıkabilecek, daha ileri bir basamakta karşımıza gelebilecek ve neden 1 yıl önce kolposkopi yapılmadığını sorgulanabilecekti.
Özet (Çeviri)
Aim of study: Cervical cancer, due to its long preinvasive stage, the availability of cervical cytology screening programs and effective treatment of preinvasive lesions is considered to be a preventable disease. HPV infections are the triggers of cervical dysplasia and carcinogenesis. HPV 16 and 18 are mainly responsible for cervical cancers. Aside from types 16 and 18 there are also other high-risk HPV types. In this study our aim is to compare the rate of transformation of the normal cervical tissue into preinvasive lesions when infected with either HPV 16-18 or other high-risk HPV types using colposcopy. Materials and methods: 409 patients who have visited our hospital's gynecologic oncology department between September 2018 and December 2018 with negative Papanicolaou (Pap) test results were included in this study. 217 of these patients were tested positive for HPV 16 and/or 18 and 192 patients were positive for other high-risk HPV types. All patients received a colposcopy examination and suspicious tissues were biopsied. The pathology results of the preinvasive lesions were compared with regard to the presence of HPV types. Results: We included 409 patients with negative Pap test results in this study. 217 of these patients were tested positive for HPV 16 and/or 18 and 192 patients were positive for other high-risk HPV types. Patients' mean age was calculated to be 41.6± 8.5 and mean body mass index was 29.2±4.4. There were 100 (24.4%) women with HPV 16, 72 (17.6%) were only HPV 18 positive, 45 (11%) women had both HPV 16 and 18 and 192 (%46.9) were positive for other high-risk HPV types. None of these women were tested positive for Pap test. Conclusion: When we analyzed the biopsy results retrieved during colposcopy, we were able to show that there is a statistically significant difference between the biopsy results of patients with HPV 16-18 and patients with other high-risk HPV types. Furthermore, we concluded that the rate of presence of HPV 16-18 is higher in preinvasive lesions. These results were concurrent with previous research on this subject. However, when the biopsy results of patients with other high-risk HPV types were analyzed the rate of abnormal results was non-negligible. For example, among the 192 patients in this group 1 (approximately 0.5%) had invasive carcinoma and 2 (approximately 1%) had CIN 3. These patients received early diagnosis and their treatments were planned accordingly. If these patients were asked for a follow-up co-test in one year instead of an immediate colposcopy examination, they might have come back with an advanced stage of the disease and would question the reasoning of the waiting period.