HPV ve smear (cotest) taramalarında yüksek riskli HPV tespit edilen hastalarda, sitoloji sonucu normal ve ASCUS raporlanan bireylerin biyopsi sonuçlarının retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the biopsy results of individuals citology reported as normal and ASCUS in patients with high risk hpv detected on HPV and smear (cotest) scans
  1. Tez No: 571880
  2. Yazar: ZÜBEYDE ÇOBAN GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM GÜLHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: ASCUS, HSIL, LSIL, HPV, ASCUS, HSIL, LSIL, HPV
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: HPV pozitif hastalarda sitolojisi ASCUS ve Normal olan hastaların kolposkopi ve biyopsi sonuçlarını karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 2016 Ocak-2018 Aralık tarihleri arasında HPV (16,18, diğerleri) tespit edilip pap smear sonucu ASCUS veya normal olan 933 hastanın kolposkopi ve küçük müdahale (ecc, servikal biopsi, leep) sonuçları incelenerek karşılaştırıldı. Çalışmaya katılan hastaların 577 tanesinde demografik veriye ulaşılmış olup, hastaların yaşları, gravide pariteleri ve sigara içme durumlarıda sorgulanmıştır. İstatistiksel analizde SAS Studio (SAS Institute Inc. 2015. SAS/IML® 14.1 User's Guide. Cary, NC: SAS Institute Inc.) programından yararlanılmıştır. İstatistiksel analiz olarak tanımlayıcı istatistikler (ortalama, ortanca, yüzde dağılımı) ve parametrik verilerin analizinde Student t test, non parametrik verilerin analizinde Mann Whitney U, niteliksel verilerin analizinde Pearson kikare testleri kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda HPV pozitif ASCUS ve HPV pozitif normal sitolojili hastalar karşılaştırılmış olup hastalar arasında yaş, sigara kullanımı, parite açısından anlamlı bir fark saptanmadı. Kolposkopi sonuçlarının karşılaştırılmasında iki grup arasında bir fark saptanmadı fakat HPV dağılımlarındaki karşılaştırmada ASCUS sitolojili hastalarda HPV diğer yüksek riskli tiplerin oranı yüksek iken, Normal sitolojili hastalarda HPV 16 ve 18 oranının yüksek olması istatistiksel olarak anlamlı fark yarattı. Grupların biyopsi sonuçları karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı ve tüm gruplarda LSIL oranı yüksek bulundu. Buna karşılık Normal sitoloji grubundaki HSIL oranlarının ASCUS ile benzer olması dikkati çekmektedir. Sonuç: Çalışmamızda ASCUS ve Normal sitolojili hastaların biyopsilerinde aynı oranda LSIL ve HSIL saptadık. Ayrıca ASCUS sitolojisi olan hastalarda HPV 16 ve 18 dışı onkojenik tiplerin daha yüksek, sitolojisi normal olan hastalarda ise HPV tip 16 ve 18 oranının daha yüksek olduğunu saptadık. Bu nedenle bize göre normal sitolojili ve HPV 16 veya 18 pozitifliği olan hastalar, ASCUS sitolojili herhangi bir HPV tipi pozitifliği olan hastalar kadar dikkatle takip edilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Compairing results of colposcopy and biopsy of patients who has HPV positive and cytology is either ASCUS or Normal. Materials and Methods: We exmined and compared colposcopy and ECC, cervical biopsy and LEEP results off 933 patients who have HPV 16, 18, other high risk positive and pap smear results are either ASCUS or Normal cytology between 2016 January and 2018 December. Demographical data such as, patient's age, parithy, and smoking habits were questioned in 577 patiens. Statistical analyzes were performed in SAS Studio (SAS Institute Inc. 2015. SAS/IML® 14.1 User's Guide. Cary, NC: SAS Institute Inc.) package program. Student t test was used for the analysis of the parametric data, Mann Whitney U was used for the analysis of the nonparametric data, and Pearson chikare test was used for the analysis of qualitative data and descriptive statistics (mean, median, percent distribution) were used as statistical analysis. Resuls: In over study, the difference between age, parity, and smoking habits were not statistically significant between patients who have HPV positive and pap smear results are either ASCUS or Normal cytology. The difference between colposcopy results is not detected, between two groups but in the comparision of HPV distribution, HPV other high risk rate was high in patients with ASCUS cytology and HPV 16 and 18 positive rate was high in patients with normal cytology. The differece between HPV distrubution was statistically significant. In the comparision of biopsy results of two groups, the difference was statisticaly insignificant and LSIL rate was high in both groups. On the contrary, HSIL rates were similar in both nor mal cytology and ASCUS . Conclusıon: In our study, we found LSIL and HSIL at the same rate in biopsies of ASCUS and normal cytology patients. We also found that HPV 16 and 18 non-oncogenic types were higher in patients with ASCUS cytology and HPV type 16 and 18 were higher in patients with normal cytology. Therefore, in our opinion, patients with normal cytology and HPV 16 or 18 positivity should be followed as carefully as patients with any HPV type positivity with ASCUS cytology.