231 Numaralı Maraş Şer'iye Sicilinin 1-115 sayfaları arası transkripsiyonu ve değerlendirilmesi (1894-1895)
Transcription and evaluation of Marash court records, which is Numbered 231, between pages 1-115
- Tez No: 533688
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET EYİCİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Marash, register, court register
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Büyük devlet olmak adil olmayı ve adaleti savunmayı gerektirir. Adalet büyük devletlerin kilit noktasıdır. Osmanlı Devleti de her şeyden önce adalete ve hukuka son derece önem vermiştir. Yönetim olarak beylerbeylik, sancak ve kazalara ayrılmıştır. Her kazanın başında da bir kadı vardır. Bu kadıların tutturdukları kayıtlara şer'iye sicili denmektedir. Şer'iye sicilleri dönem hakkındaki toplumsal, idari, ekonomik her türlü bilgiye ulaşmamızı sağlamaktadır. Çalışmanın konusu 231 numaralı Maraş şer'iye sicilinin 1 ile 115 sayfaları arası transkripsiyonu ve değerlendirilmesidir. Tarihi 1894 – 1895 yıllarını kapsamaktadır. İncelediğimiz dönemde Maraş Halep Vilayeti'ne bağlı bir sancak durumundadır. Belgelerde dikkat çeken diğer bir konu da Müslüman halk ile Gayrimüslim halk arasındaki ilişkilerin son derece yakın ve ayrım gözetmeksizin gerçekleştirildiğidir. Mahkeme kayıtlarında Müslümanlar arasındaki davalarda Gayrimüslim komşuları vekil tayin edilebilirken Gayrimüslim davalarında da Müslüman komşuları vekil tayin edilmiştir. Yine vekâlet davaları dışında Müslümanların Gayrimüslim komşularına vasîyetlerde bulundukları, güvenip mal varlıklarını kayıt ettirdikleri de görülür. Tüm bunlar Müslüman ve Gayrimüslim ahalinin nasıl bir bütünleşme sağladıklarının göstergesidir. Çalışmamızda belirtilen dönem aralığında Maraş'ın toplumsal, ekonomik, ticari ve idari konularının aydınlatılmasında önemli bir katkı sağlayacaktır. Anahtar Sözcük: Maraş, sicil, şer'iye sicili
Özet (Çeviri)
Being a great state requires fairness and defense of justice. Justice is the key point of great states. The Ottoman state, above all, paid great importance to justice and law. As governor, beylerbeylik was separated to sanjak and townships. There was a qadı (Muslim Juge) at the head of each township. The records held by these qadıs are called the court records. Court Records allow us to reach all kind of social, governmental and economic information of the period. Transcription and evaluation of Marash Court Records numbered 213 between pages 1 and 115. These records cover the years 1894 to 1895. Between these years Marash was a sanjak of the province of Aleppo. Another striking point in the documents is that the relations between the Muslim people and the non-Muslim people are very close and without discrimination. In court records, non-Muslim neighbors may be appointed as deputies in court cases, while their Muslim neighbors have been appointed as deputies.Again, apart from the power of attorney, Muslims are also testament to their non-Muslim neighbors and trusting and registering their assets. all this shows how Muslim and non-Muslim people are integrated into each other and how they embrace each other. In our study, it will make a significant contribution to the illumination of the social, economic, commercial and administrative issues of Maras in the period mentioned.