How did information technology become instrumental to the liberal critiques of industrial capitalism?
Enformasyon teknolojisi endüstriyel kapitalizmin liberal eleştirisinin aracı haline nasıl geldi?
- Tez No: 53370
- Danışmanlar: PROF.DR. RAŞİT KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Endüstriyel Kapitalizm, Enformasyon, Teknoloji, Kalkınma. vı, Industrial Capitalism, Information, Technology, Development. IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
öz ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ENDÜSTRİYEL KAPİTALİZMİN LİBERAL ELEŞTİRİSİNİN ARACI HALİNE NASIL GELDİ? Ökem, Mekin Mustafa Kemal Bilim Uzmanlığı, Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Raşit Kaya Eylül 1996, 70 sayfa Bu tez, endüstriyel kapitalizmin liberal eleştirisi kapsamında bilginin yeri ve içeriksel anlamında, ondokuzuncu ve yirminci yüzyılları kapsayan süreç içerisindeki değişimini incelemektedir. Bu çalışma sırasında, ontolojik temelleri ile atfedildikleri öznel içeriklerin değiştiği, bilgi ve büginin bir alt düzeyi olarak enformasyonun araçsallığı tahlil merkezini oluşturacaktır: bilgi, yirminci yüzyıl endüstriyel kapitalizminin bozulmalarım aşmaya çalışan savaş sonrası liberal eleştirilere araçsal olmuştur. Ayrıca, bilginin bir alt düzeyi olarak enformasyon da, bu kavramsal işleviyle, toplumsal gerçekliğe dışsal ve değer yüklü olmayan bir mal haline gelmek suretiyle, toplumsal ve doğal olguları dönüştüren önemli bir etkeni oluşturmuştur. Bu tez, savaş sonrası endüstriyel kapitdizmin dmamiklerindeki değişim ile liberal teorideki değişmelerin eşzamanlı olduğunu önermektedir.Buna göre, enformasyon ve bilginin, toplumsal gerçekliğin içsel bir parçası olduğu belirtilmektedir. Bu sosyal gerçeklik ise, liberal teorinin enformasyon çağım kendi içerisinde bir ideoloji haline gelecek şekilde araçsal kıldığını göstermektedir. Bu tezin temel içeriğinin bir başka yönü de, enformasyonun da iki boyuta sahip olmasıdır: enformasyon, bir taraftan bir maldır, diğer taraftan ise bir iletişimsel eylemdir. Bunlardan ilki, enformasyon biçiminin toplumsal üretim ilişkilerinin yerini aldığını iddia eden liberal teoriyi içeren ontolojik bir tartışmayı açmaktadır. Sonraki ise, enformasyonun bir iletişimsel eylem olarak boyutları üzerine, daha çok epistemolojik bir tartışmadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HOW DID INFORMATION TECHNOLOGY BECOME INSTRUMENTAL TO THE LIBERAL CRITIQUES OF INDUSTRIAL CAPITALISM? Ökem, Mekin Mustafa Kemal M.Sc, Department of Public Administration and Political Science Supervisor: Prof. Dr. Raşit Kaya September 1996, 70 pages This thesis analyses the change in the location and the substantive meaning of knowledge and information in the liberal critique of industrial capitalism throughout a time span including nineteenth and twentieth centuries. In doing so, the instrumentality of knowledge and information as a subset to it, will constitute the focus of analysis, which has shifted both its ontological basis and the subjective content it is attributed to: knowledge has become an instrument for post-war liberal critiques in their effort to transcend the deficiencies of the industrial capitalism in the twentieth century. In addition, information, as a subset of knowledge, has become a commodity external and neutral to the social reality, hence constitutes the major element transforming the social and natural phenomena. mThis thesis suggests that, the changes in the dynamics of industrial capitalism in the post-war era have been concomitant to the shifts in the liberal theory. Therefore, it is argued that the information and knowledge are an integral part of the social reality. This social reality involves that the liberal critique has instrumentalized the mode of information with all its images in the late industrial stage of capitalism so that it became an ideology within itself. Another aspect of the main theme of this thesis is that information has two dimensions: on the one hand, it is a commodity and on the other, it is a communicative action. The former brings an ontological discussion where liberal theory goes on to claim that the mode of information have replaced the social relationships of production. The latter is an epistemological debate on the dimensions of information as a communicative action.