Turistik ürünün bir parçası olarak diğer turistler
Other tourists as a part of tourism product
  1. Tez No: 533750
  2. Yazar: BEGÜM DİLARA EMİROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜREL ÇETİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: diğer müşteriler, müşteri-müşteri etkileşimleri, diğer turistler, turist-turist etkileşimleri, other customers, costomer to customer intraction, other tourists, tourist to tourist interaction
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 473
Özet
Turizm hizmetleri kapsamında, turistler hizmetleri tüketen diğer turistlerle aynı anda hizmet almakta ve onlarla aynı hizmet ortamını paylaşmaktadırlar. Hizmet ortamında bulunan diğer turistler bir turistin hizmet deneyimi üzerinde olumlu ve olumsuz etkilere sahip olabilmektedir. Diğer turistler bir turistin hizmet deneyimini birtakım uygunsuz davranışlarıyla bozabilmekte ya da yardım ve destek sağlayarak arttırabilmektedir. Bu durum turistin daha sonraki davranışsal niyetlerini de etkileyebilmektedir. Bu nedenle, turistler arasındaki etkileşimlerin doğasının anlaşılması hem turizm araştırmacıları hem de uygulamacıları açısından oldukça önem arz etmektedir. Ancak literatürde turistler arası etkileşimler göz ardı edilmiştir. Bu nedenle bu çalışma turistler arasındaki etkileşimlerin nasıl, hangi seviyelerde ve hangi alanlarda meydana geldiği, etkileşimlerde turistlerde hoşnutluk ve rahatsızlığa sebep olan durumlar ve turistler arasındaki etkileşimleri etkileyen faktörleri ortaya çıkarmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada turistlerin diğer turistlerle etkileşimler konusundaki görüşlerini ortaya çıkarmak amacıyla İstanbul'u ziyaret eden 33 yabancı turistle yarı yapılandırılmış mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın geçerlik ve güvenirliğinin sağlanabilmesi için üçgenleme tekniği kullanılmış ve toplamda 7 turist rehberiyle odak grup görüşmesi yapılmıştır. Araştırma sonucunda turistler arası etkileşimlerin doğrudan ve dolaylı olarak gerçekleştiği, doğrudan etkileşimlerin kendiliğinden gelişen, yüzeysel ve yakın etkileşimlerden oluştuğu, diğer turistlerin arkadaş canlısı, düşünceli, düşmanca, düşüncesiz ve kaba, yasa ve kural dışı, saldırgan ve tiksindirici davranışlarının turistlerin memnuniyet ve rahatsızlığına sebep olduğu, etkileşimlerin genel olarak hizmet alanları ve kamusal alanlarda meydana geldiği ve birtakım kültürel, kişisel ve durumsal faktörlerin etkileşimleri etkilediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In tourism services contexts, tourists receive a service simultaneously with other tourists as they consume the service and share the same service environment. Other tourists in the service environment might have positive and negative impacts on a tourist's service experience. Other tourists may disrupt a tourist's service experience by some inappropriate behaviors or improve the same experience by for example offering assistance. This may also affect the subsequent behavioral intentions of the tourist. Therefore, understanding the nature of interactions between tourists are important for both tourism researchers and practitioners. However, there are very limited studies on interactions between tourists in the literature. Therefore, this study was performed in order to explore factors affecting the interactions between tourists, and how these interactions occur at what levels and in which places. The study also explores situations that cause satisfaction and disturbance during interactions with other tourists. Semi-structured interviews were conducted with thirty three foreign tourists visiting Istanbul in order to reveal tourists' perspectives on interactions with other tourists. In order to ensure the reliability and validity of the research, data triangulation technique was used and a focus group interview was employed with seven tourist guides. The findings revealed that the interactions between tourists occur directly and indirectly. Direct interactions are composed of spontaneous, superficial and close interactions. Interactions usually occur in service and public areas. Friendly, considerate, hostile, inconsiderate and rude, illegal and prohibited, offensive, disgusting behaviors of other tourists' caused either satisfaction or disturbance of tourists, some cultural, personal and situational factors also affect interactions between tourists.