Terminal ileitli vakalarda inflamatuvar barsak hastalığı sıklığı
IBD frequency in terminal caused cases
- Tez No: 533751
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİYE SOYLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: İnflamatuvar Barsak Hastalığı, Crohn Hastalığı, Bilgisayarlı Tomografi, Terminal İleum Duvar Kalınlığı, Inflammatory Bowel Disease, Crohn's Disease, Computed Tomography, Terminal Ileum Wall Thickness
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Giriş ve Amaç: İnflamatuvar Barsak Hastalığı (İBH) idiopatik ve kronik bir barsak inflamasyonu olup, remisyon ve relapslarla seyreder. Tanı anamnez, fizik muayene, laboratuvar ve görüntüleme bulguları, endoskopik bulgular ve patolojik değerlendirme ile konur. Genel olarak ülseratif kolit (ÜK) ve Crohn Hastalığı (CH) olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Bilgisayarlı tomografide (BT) terminal ileum kalınlaşması saptanan hastalarda İBH veya daha spesifik olarak Crohn Hastalığı tanısı ön planda ayırıcı tanıya alınmaktadır. Bu radyolojik bulgunun önemi spesifik değildir. Bu çalışmada amacımız, acile karın ağrısı ile başvuran ve BT taramasında terminal ileum duvar kalınlığı saptanan erişkin hastalarda, İBH sıklığını saptamaktır. Ek olarak görüntüleme bulgusu pozitif saptanan hastalarda invaziv endoskopik işlemlerin gerekliliğini belirleyecek klinik ve laboratuvar bulgularını tespit etmektir. Gereç ve Yöntem: T.C Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde klinik etik kurul onayı alındıktan sonra, Nisan 2015 ve Eylül 2018 tarihleri arasında acil kliniğine karın ağrısı ile başvuran ve BT ile terminal ileumda duvar kalınlaşması saptanan 82 hasta çalışmaya alındı. Terminal ileumda duvar kalınlaşması saptanan bu olguların etyolojisinin aydınlatılması amaçlı ileokolonoskopi yapıldı. İleokolonoskopi ile makroskopik değerlendirildi. Ayrıca terminal ileum, sağ kolon, transvers kolon, sol kolon ve rektumdan segmenter biyopsiler alınarak patolojik bulgular değerlendirildi. Hastaların yaşları, cinsiyetleri, başvuru ve takip laboratuvar bulguları, kolonoskopik bulguları, patoloji sonuçları ve elde edilen tanıları not edildi. Bulgular: Hastaların %21,95'inde İBH saptadık. Bu hastaların tamamı CH tanısı aldı. İleal tutulum 11 hastada (%61,11), ileokolonik tutulum 6 hastada (%33,33), kolonik tutulum yalnızca 1 hastada tespit edildi. Hastaların endoskopik incelemesinde 57 (69,51) hastada normal kolonoskopik bulgular tespit edildi. Acil başvuru anında saptanan nötrofil ve trombosit düzeyinin ortalaması, CH olanlarda olmayanlara göre anlamlı derecede yüksekti. Hastaların takip laboratuvar bulguları incelendiğinde 14. gün CRP ve PDW düzeyinin CH olanlarda olmayanlara göre medyan değeri anlamlı derecede daha yüksek saptandı. Başvuru nötrofil ve trombosit düzeyi ile 14. gün CRP ve PDW düzeyi değişkenlerinin, CH'nin varlığının kestiriminde istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı. Sonuç: BT'de terminal ileum kalınlaşması saptanan hastalarda İBH veya daha spesifik olarak CH ile ilgili olasılıklar zannedildiği kadar sık değildir. İnvaziv endoskopik değerlendirmenin yapılıp yapılmayacağı, hastanın klinik takibine, başvuru nötrofil ve trombosit ile takip CRP, PDW laboratuvar bulgularının durumuna göre belirlenmesi uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Inflammatory bowel disease (IBD) is an idiopathic and chronic bowel inflammation disease which is associated with remissions and relapses. Diagnosis is made by anamnesis, physical examination, laboratory, imaging findings, endoscopic findings and pathological evaluation. It is generally divided into two main groups as ulcerative colitis (UC) and Crohn's disease (CD). In patients with terminal ileum thickening on computed tomography (CT), the diagnosis of IBD or more specifically the diagnosis of Crohn's disease should be considered first. The importance of this radiological finding is unclear. The aim of this study is to determine the incidence of IBD in adult patients who presented with abdominal pain and had terminal ileum wall thickness on CT scan. In addition, we aimed to determine the clinical and laboratory findings to determine the necessity of invasive endoscopic procedures in patients with positive imaging findings. Material and Methods: Between April 2015 and September 2018, a total of 82 patients who presented to the Health Sciences University Bakirkoy Dr. Sadi Konuk Education and Research Hospital Emergency Department with abdominal pain and wall thickening of the terminal ileum on CT, were included in the study. These patients underwent ileocolonoscopy to clarify the etiology. Macroscopic examination with ileocolonoscopy was performed and pathological findings of segmental biopsies of the terminal ileum, right colon, transverse colon, left colon and rectum were evaluated. The age, gender, admission and follow-up laboratory findings, colonoscopic findings, pathology results and the diagnoses were recorded. Results: We found IBD in 21.95% of the patients. All of these patients were diagnosed with CD. Ileal involvement was detected in 11 patients (61.11%), ileocolonic involvement in 6 patients (33.33%), and only colonic involvement in 1 patient. Normal colonoscopic findings were detected in 57 (69,51) patients. The mean of neutrophil and thrombocyte levels at the time of emergency admission was significantly higher than in non-CD patients. When the follow-up laboratory findings of the patients were examined, on the 14th day, CRP and PDW levels were found to be significantly higher than those without CD. CRP and PDW levels on day 14 and neutrophil and platelet levels at the time of emergency admission were statistically significant parameters in predicting the presence of CD. CONCLUSION: The probability of IBD or more specifically CD in patients with terminal ileum thickening on CT is not as common. The necessity of invasive endoscopic evaluation should be determined according to the clinical follow-up of the patient, the count of neutrophils and platelets and the laboratory findings such as CRP and PDW.