Demokrasinin göstergelerinin refah üzerine etkisi: AB ülkeleri üzerine panel veri analizi
Effects of democracy indicators on welfare: Panel data analysis on EU countries
- Tez No: 533858
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. RÜŞTÜ YAYAR
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
 - Anahtar Kelimeler: demokrasi, refah, Avrupa Birliği ülkeleri, panel veri analizi, democracy, welfare, EU countries, panel data analysis
 - Yıl: 2018
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 252
Özet
Demokrasi, halkın egemen olduğu bir yönetim biçimi olmakla beraber güçlü kurumsal yapıların var olduğu, kişisel hak ve özgürlüklere ve eşitliğe önem veren bir kavram olarak nitelendirilmektedir. Belirli bir demokratik kültürü olan ve demokrasiyi özümsemiş toplumların refah seviyelerinin ve gelişmişlik düzeylerinin yüksek olduğu görülmektedir. Demokrasi düzeyinin refah üzerine olan etkisini araştırma amacıyla çalışmada 2007 ile 2014 yılları arasındaki dönemi kapsayan veriler kullanılarak Avrupa Birliği ülkeleri analize dahil edilmiştir. Bu kapsamda dengeli panel veri analizi gerçekleştirilmiş, tesadüfi etkiler ve sabit etkiler modellerine yer verilmiştir. Çalışmada bağımsız değişkenlerden demokrasi göstergeleri olarak The Economist Demokrasi Endeksi ve Uluslararası Mülkiyet Hakları Endeksi ele alınmış, kontrol değişkenleri olarak ise enflasyon oranı, işsizlik oranı, kamu eğitim harcamaları, kamu sağlık harcamaları ve ticari açıklık oranı kullanılmıştır. Bağımlı değişkenler olarak ise kişi başına düşen GSYİH, İnsani Gelişme Endeksi ve Legatum Refah Endeksi kullanılmıştır. Çalışmada üç farklı model oluşturulmuş, bu kapsamda panel veri analizi gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçları kapsamında demokrasinin refah üzerinde olumlu ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Avrupa Birliği ülkelerinde demokratikleşme düzeyi arttıkça refah seviyesi yükselmektedir.
Özet (Çeviri)
Democracy is characterized as a concept that is dominated by the people, and it is characterized by strong institutional structures and a concept that attaches importance to individual rights and freedoms and equality. It is seen that societies that have a certain democratic culture and who have assimilated democracy have high levels of welfare and development. In order to investigate the effect of the level of democracy on welfare, European Union countries were included in the study by using data covering the period between 2007 and 2014. In this context, balanced panel data analysis has been carried out and random effects and fixed effects models are included. In the study, the Economist Democracy Index and International Property Rights Index were analyzed as independent indicators, while inflation rate, unemployment rate, public education expenditures, public health expenditures and commercial openness ratio were used as control variables. As dependent variables, GDP per capita, Human Development Index and Legatum Welfare Index were used. In this study, three different models were formed and panel data analysis was performed. The results of the analysis showed that democracy has a positive and statistically significant effect on welfare. As the level of democratization increases in the European Union countries, the level of welfare increases.