İnguinal herni operasyonlarında spinal anestezi ile kombine spinal epidural anestezinin etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of spinal anesthesia and combined spinal epidural anesthesia in inguinal hernia operations
- Tez No: 533871
- Danışmanlar: PROF. DR. SITKI GÖKSU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: İnguinal Herni, Spinal Anestezi, Kombine Spinal Epidural Anestezi, Hemodinami, Inguinal Hernia, Spinal Anesthesia, Combined Spinal Epidural Anesthesia, Hemodynamics
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: İnguinal herni onarımı genel cerrahi pratiğinde en çok yapılan operasyonlardan biridir. Nöroaksiyel anestezinin uyanık ve spontan soluyan hastaya izin vermesi, yapılışın basit ve kolay olması, cerrahi için uygun anestezik koşullar sağlaması ve postoperatif ağrı kontrolüne izin verip erken taburculuk sağlaması diğer tekniklere göre avantajlı yanlarıdır. Bu çalışmamızda inguinal herni operasyonlarında spinal anestezi ile kombine spinal epidural anestezi tekniklerinin hemodinami, blok seviyesi, bulantı ve kusma üzerine olan etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Yöntem: Spinal veya kombine spinal epidural anestezi altında elektif inguinal herni onarımı yapılan 20-90 yaş arası ASA I-II-III sınıflandırmasına sahip toplam 100 hasta çalışmaya alındı. Bu hastalardan 10 mg %5 hiperbarik bupivakain ile spinal anestezi uygulanmış olan 50 hasta Grup SA olarak adlandırılırken intratekal 5 mg izobarik bupivakain + 15 mg (3 mL) izobarik bupivakain + 100 µg fentanil kombinasyonu 15 mL volüm içinde epidural olarak verilen 50 hasta Grup KSE olarak adlandırıldı. Grupların hemodinamik verileri, blok seviyeleri, intraoperatif bulantı, kusma ve inotrop tüketimi kaydedildi Bulgular: Demografik veriler her iki grup için benzerdi. Hastaların preoperatif hemodinamik parametreleri arasında herhangi bir fark saptanmadı. Ortalama arter basınçları Grup SA'da 15. ve 30. dakikalarda daha düşük saptandı ve bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı. Ayrıca tüm zamanlar göz önüne alındığında giriş sistolik arter basıncına göre Grup SA'da 18 (% 36) hasta Grup KSE'de ise toplam 6 (%12) hastada giriş değerinin % 30 ve altına düştüğü gözlenmiştir. Ayrıca ortalama arter basıncının 60 mmHg altına düştüğü hasta sayısı Grup SA'da 11(%22) bulunurken Grup KSE'de ise 3 (%6) olarak bulunmuştur. Toplam kullanılan norepinefrin miktarı grup KSE 32 µg iken grup SA'da bu miktar 104 µg olarak ölçülmüştür. Sonuç: Kombine spinal epidural anestezi inguinal herni operasyonlarında stabil bir hemodinami sağlayıp, intratekal kullanılan lokal anestezik dozunu ve inotrop ihtiyacını azaltarak etkin ve güvenli bir anestezi ortamı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Inguinal hernia repair is one of the most common operations in general surgery practice. Neuroaxial anesthesia allows the patient to awake and spontaneously breathe, the procedure is simple and easy, provides the appropriate anesthetic conditions for surgery, and allows early post-operative pain control and provides early discharge advantageous compared to other techniques. In this study, we aimed to compare the effects of spinal anesthesia and combined spinal epidural anesthesia techniques on hemodynamics, block levels and side effects in inguinal hernia operations. Results: Demographic data were similar for both groups. There was no difference between the preoperative hemodynamic parameters of the patients. Mean arterial pressure was lower in Group SA at 15th and 30th minutes and this difference was statistically significant. In addition, 18 (36%) patients in Group SA and 6 (12%) patients in the Group KSE were 30% or less in the total, according to the entrance systolic arterial pressure. In addition, the number of patients with a mean arterial pressure lower than 60 mmHg was 11 (22%) in Group SA and 3 (6%) in Group KSE. The total amount of norepinephrine used was 32 µg in group KSE and this amount was measured as 104 µg in group SA. Conclusion: Combined spinal epidural anesthesia provides a stable hemodynamics in inguinal hernia operations and provides an effective and safe anesthesia environment by reducing intrathecal dose of local anesthetic and inotropic requirement.