Beliren yetişkinlik dönemindeki bireylerin psikolojik iyi oluş düzeylerini yordamada bağlanma tarzları ve bilişsel duygu düzenlemenin rolünün incelenmesi
The predictive role of attachment styles and cognitive emotion regulation on psychological well-being in emerging adulthood
  1. Tez No: 533876
  2. Yazar: MERVE UYAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜGE AKBAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik İyi Oluş, Bağlanma Tarzları, Bilişsel Duygu Düzenleme, Beliren Yetişkinlik, Attachment Styles, Cognitive Emotion Regulation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gelişim Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırmanın amacı, bağlanma tarzları ve bilişsel duygu düzenleme stratejilerinin beliren yetişkinlik dönemindeki bireylerin psikolojik iyi oluş düzeyleri üzerindeki yordayıcı gücünün incelenmesidir. Araştırmanın örneklemi, İstanbul ilindeki devlet ve vakıf üniversitelerinde öğrenimlerine devam etmekte olan üniversite öğrencileri arasından random küme örnekleme yoluyla seçilen toplam 499 üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Beliren yetişkinlik döneminde bulunan öğrencilerin yaşları 18-25 arasında olup yaş ortalaması x=21.22'dir. Araştırmaya katılan öğrencilerin 271'i kadın (%54.3), 228'i (%45.7) erkektir. Veri toplamak amacıyla araştırmacılar tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formuna ek olarak Psikolojik İyi Olma Ölçekleri, İlişki Ölçekleri Anketi ve Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi aşamasında Bağımsız Örneklem t- Testi, Pearson Momentler Çarpım Korelasyon tekniği ve hiyerarşik regresyon analizi tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular, psikolojik iyi oluş ile bağlanma tarzları ve bilişsel duygu düzenleme stratejileri arasında anlamlı ilişkiler olduğunu göstermiştir. Ayrıca kadın katılımcıların psikolojik iyi oluş düzeyinin erkek katılımcılara göre daha yüksek olduğu, güvenli bağlanmanın erkeklerde daha fazla görüldüğü ve bilişsel duygu düzenleme stratejilerinden düşünceye odaklanmanın kadınlar tarafından daha fazla kullanıldığı sonucuna varılmıştır. Yapılan hiyerarşik regresyon analizinden elde edilen bulgular cinsiyet, bağlanma tarzları ve bilişsel duygu düzenleme stratejilerinin beliren yetişkinlik dönemindeki bireylerde psikolojik iyi oluşun anlamlı yordayıcıları olduğunu göstermiştir.Bilişsel duygu düzenleme stratejileri psikolojik iyi oluşun en güçlü yordayıcılarıdır.Bulgular ilgili alanyazına dayanarak tartışılmış; koruyucu ve önleyici ruh sağlığı danışmanlığı bağlamında uygulamacılara ve araştırmacılara bazı öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the predictive power of attachment styles and cognitive emotion regulation strategies on the psychological well-being of individuals in the emerging adulthood. The sample of the study consists of 499 university students selected through random cluster sampling among university students who are continuing their education in state and foundation universities in Istanbul. The age of the students in the adulthood is between 18-25 years old and the average age is x = 21.22. 271 of the students were female (54.3%) and 228 (45.7%) were male. In addition to the Personal Information form developed by the researchers in order to collect the data, the Psychological Well-Being Scales, the Relationship Scales Questionnaire and the Cognitive Emotion Regulation Scale were used. Independent sample t-test, Pearson Moments Product Correlation technique and hierarchical regression analysis were used in the data analysis. The findings of the study showed that there were significant relationships between psychological well-being and attachment styles and cognitive emotion regulation strategies. In addition, it was concluded that the psychological well-being of the female participants was higher than that of the male participants, and that secure attachment was more common in males and rumination from cognitive emotion regulation strategies was used more by women. According to hierarchical regression analysis, findings have been shown that gender, attachment styles and cognitive emotion regulation strategies are the most significant predictors of psychological well-being in emerging adulthood. Cognitive emotion regulation stragies are the most powerful predictors of psychological well-being.The findings were discussed based on the relevant literature; in the context of preventive and preventive mental health counseling, some suggestions have been introduced to practitioners and researchers.