Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda dinlenme hali fonksiyonel MR görüntülemenin kliniğe katkısının görüntü işleme teknikleri ile araştırılması
Research of clinical contribution of resting state functional MR imaging in children with attention deficit hyperactivity disorder using image processing techniques
- Tez No: 533914
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA İÇER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Dinlenim durumu fonksiyonel magnetik rezonans görüntüleme, Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, Fonksiyonel bağlantısallık, Dinlenme hali ağları, Resting state functional magnetic resonance imaging, Attention deficit hyperactivity disorder, Functional connectivity, Resting state networks
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Vücudumuzun en karmaĢık organı olan beynin çalıĢmasının anlaĢılması üzerine yapılan çalıĢmalar artan bir hızla devam etmektedir. Fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRG) tekniği; beynin fonksiyonlarının araĢtırılması amacıyla geliĢtirilen manyetik rezonans (MR) görüntüleme tabanlı çalıĢan çağımızın en popüler yöntemidir. Bu teknik beynin çalıĢması esnasında ihtiyaç duyduğu oksijen tüketimi bilgisi olan kan oksijen seviyesine bağlı (Blood Oxygenation Level Dependent-BOLD) sinyalin ölçülmesi esasına dayanır. BOLD sinyali beyinde oksijen tüketiminin arttığı bölgelerde küçük genlik miktarlarında artıĢ gösterir. Ġnsan beyni genel vücut ağırlığımızın yaklaĢık %2'sini temsil ederken, özel kognitif bir görev sürdürmediğinde bile vücudumuzun ürettiği enerjinin yaklaĢık %20'sini tüketir. AraĢtırmacıların ilgisini çeken bu durum beynimizin bir görevle meĢgul olmadığı zamanlarda bile etkili bir çalıĢma potansiyeline sahip olduğunun kanıtıdır. Dinlenme hali fonksiyonel MR görüntüleme (dh-fMRG) yöntemi ise beynimizin herhangi bir görev icra etmez iken oluĢan BOLD sinyali temelinde beynin fonksiyonel çalıĢmasını inceleyen çok özel bir metottur. dh-fMRG çalıĢmaları beynin durağan durumu hakkında önemli bilgiler verdiği için son yılların ilgi odağı haline gelmiĢtir. fMRG tekniği ile günümüzde nörolojik, psikiyatrik, biliĢsel ve beyinle ilgili pek çok hastalığın ve durumun araĢtırılması yapılabilmektedir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) çocukluk çağlarında baĢlayan ve eriĢkinlikte de devam edebilen nöropsikiyatrik bir hastalıktır. DEHB oluĢumu ve geliĢimi beyinde pek çok fonksiyonel ağ yapısını etkileyebilen bir görüntü sergilemektedir. Bu tez çalıĢmasında Erciyes Üniversitesi Mustafa Eraslan ve Fevzi Mercan Çocuk Hastanesi Çocuk Radyoloji Bölümü'nden elde edilen dh-fMR görüntüleri kullanılarak 9-16 yaĢ aralığındaki DEHB'li çocuklarda beynin fonksiyonel olarak sağlıklılara göre değiĢen aktivasyon farklılıkları incelenmiĢtir. Fonksiyonel MR görüntüleri analizi konusunda en yaygın kullanılan tohum tabanlı analiz ile bağımsız bileĢen analizi yöntemleri kullanılarak bağlantısallık farkları analiz edilmiĢtir. Analiz sonuçlarında grup içi ve gruplar arası karĢılaĢtırmalar için istatistiki testler uygulanarak anlamlı farklar elde edilmiĢtir. Analiz sonuçlarına göre DEHB'li çocuklar normal geliĢimli çocuklar ile karĢılaĢtırıldığında beyinde pek çok bölge ve ağda değiĢikliklerin meydana geldiği görülmüĢtür. Genel olarak singulat, sensorimotor, varsayılan mod ağı, yüz tanıma, epizodik hafıza gibi pek çok bölgede anlamlı farklılıklar elde edilmiĢtir. Elde edilen farklar bu konudaki literatür ve klinik bilgilere destek olabilecek DEHB etiyolojisini ve geliĢimini açıklamak bakımından oldukça önemli sonuçlar ortaya çıkarmıĢtır. Ayrıca bu tez çalıĢması ile fonksiyonel MR görüntüleri ve analizi konusunda ciddi bir tecrübeye ulaĢılarak bu ve baĢka konularda yapılabilecek yeni çalıĢmalar için zemin oluĢturulmuĢtur.
Özet (Çeviri)
Studies on understanding the brain, the most complex organ of our body, have acceleratingly grown. Functional magnetic resonance imaging (fMRI) technique is one of the most popular methods of our age, being developed in order to investigate brain functions based on magnetic resonance (MR). This technique is based on measuring the blood oxygenation level dependent (BOLD) signal, which is an information on the oxygen consumption needed during brain activity. The BOLD signal increases in little magnitudes in brain regions with increased oxygen consumption. While the human brain represents approximately 2% of the general body weight, it consumes about 20% of the energy produced by our body, even when not performing a special cognitive task. Exciting the attention of investigators, this is a proof that our brain possesses an effective working potential, even when not performing a task. The resting state functional MR imaging (rs-fMRI) method is a special procedure that evaluates the functional working of the brain based on the BOLD signal while the brain is not performing any task. rs-fMRI studies are one of the most popular foci of attention, since they provide significant information on the resting state of the brain. Today, the fMRI allows to study many neurologic, psychiatric and brain-related diseases and conditions. Attention deficit and hiperactivity disorder (ADHD) is a neuropsychiatric disease that may begin in childhood and continue in adulthood. ADHD formation and development may present with a manifestation affecting many functional networks in the brain. In this thesis study, changing functional activation differences in children with ADHD aged between 9 and 16 years compared to healthy individuals are evaluated using rs-fMR images obtained from the Department of Pediatric Radiology at the Erciyes University Mustafa Eraslan and Fevzi Mercan Children's Hospital. Connectivity differences were analysed using seed-based analysis and independent viii component analysis methods, which are the most common methods used in functional MR image analysis. In the results of the analysis, statistical tests were performed for intragroup and intergroup comparisons, and significant differences were found. According to the analysis results, many alterations in regions and networks of the brain were observed in children with ADHD compared to children with normal development. In general, significant changes were seen in numerous regions, including cingulate, sensorymotor, default mode network, face recognition, and episodic memory. The obtained differences have revealed considerable results in terms of explaining the etiology and development of ADHD, supporting the literature and clinical knowledge on this topic. Moreover, a serious experience was gained in functional MR imaging and its analysis with this thesis study, providing basis for further studies in this topic and other topics.