Okul öncesi öğretmenlerinin değerler ve değerler eğitimi hakkındaki görüşleri ile sınıf içi uygulamalarının incelenmesi
Evaluation of pre-school teachers opinions about the values and values education and clasroom practices of values education
  1. Tez No: 533988
  2. Yazar: SAADET BARTAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BANU ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değer, değer eğitimi, okul öncesi eğitim, Pre-school education, value, value education
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Değerler eğitimi kişinin değerleri içselleştirip ona bağlı bir kişilik oluşturmasını sağlayan bir süreçtir. Bireylerin değerleri kazanmasında eğitim çok önemli bir rol oynamaktadır. Eğitim ortamlarında uygulanan tutum ve değer aktarımı değerler eğitiminin temelini oluşturmaktadır. Çocukların ev ortamında başlayan değer edinim süreci okulda alacağı eğitim ile desteklenmelidir. Bu durum okulun en önemli öğelerinden biri olan öğretmenlerin değerler hakkındaki görüşünü ve değer eğitiminde kullandıkları yöntemleri önemli hale getirmektedir. Okul öncesi öğretmenlerinin değerler ve değerler eğitimi hakkındaki görüşlerinin incelenmesini amaçlayan bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan görüşme tekniği kullanılmış araştırmanın modeli olarak olgu bilim modeli benimsenmiştir. Verilerin toplanması, yarı yapılandırılmış görüşmelerle gerçekleşmiştir. Araştırmada verileri toplamak amacıyla görüşme formları oluşturulmuştur. Araştırma Kütahya ilinde görev yapmakta olan 10 Okul Öncesi Eğitimi öğretmeni ile yapılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde içerik analizi uygulanmıştır. Yapılan araştırma sonucunda; Öğretmenler değerin, davranışları şekillendiren tutum ve görüşler olduğunu, kişisel olarak saygı, sevgi, doğruluk ve manevi değerlere öncelik verdiklerini belirtmişlerdir. Değerlerin sınıflandırılmasına ilişkin farklılıklar tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan öğretmenler değerler eğitiminin asıl amacının kişiliğin her yönüyle gelişmesini sağlamak, bireyi ve toplumu kötü tavır ve davranışlardan korumak olduğunu ifade etmişlerdir. Öğretmenler değerler eğitiminin erken yaşlarda başlaması gerektiğini, Okul öncesi eğitim programında değerlerin açıkça belirtilmediğini, öğretmenler değerlerin kazanıldığını tespit etmek için gözlem, davranış listeleri, veli işbirliği gibi yöntemler kullandıklarını ifade etmişlerdir. Kazandırılan değerlerin çocukların en çok sosyal-duygusal alanlarına destek olduğu, öğretmenlerin değer öğretim yöntemleri hakkında yeterince bilgi sahibi olmadıkları, değerleri telkin yöntemi ile vermeye çalıştıkları tespit edilmiştir. Öğretmenler sınıf içi uygulamalarında görsel materyaller, drama ve hikâyelerden faydalandıklarını belirtmişler, okulun ve ailenin önemli faktörler olduğunu ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Values education is a process that allows a person to internalize values and create a personality linked to it. Education plays a very important role in gaining values of individuals. Attitudes and value transfer in education environments constitute the basis of values education. The value acquisition process that starts in the home environment of children should be supported by the education they will receive at the school. This makes teachers views on values and methods used in value education important. In this research, which is one of the qualitative research methods used in pre-school teachers' views on values and values education, the phenomenology model was used as a model of research. The data collection was realized by semistructured interviews. In this research Interview forms were formed in order to collect data. The research was conducted with 10 pre-school teachers who work in Kütahya. Content analysis was used to analyze the data. As a result of the research; Teachers state that values are attitudes and opinions that shape behaviors and give priority to respect, love, truth and spiritual values. Differences related to the classification of the values were determined. The teachers who participated in the study stated that the main aim of values education was to ensure the development of all aspects of personality and to protect the individual and society from bad attitude and behavior. Teachers stated that the values education should start at an early age, the values are not clearly stated in the preschool education program, and the teachers use methods such as observation, behavior lists, parent cooperation to determine that values are earned. It is determined that the values gained are the most supportive of the social-emotional areas of the children, that the teachers do not have enough knowledge about the value teaching methods and they try to give the values with suggestion method. Teachers stated that they benefited from visual materials, drama and stories in their classroom practices and stated that school and family are important factors.