Okul öncesi öğretmenlerinin mesleki yeterlilik algılarının belirlenmesi
Determination of pre-school teachers professional perspective's sufficiency
- Tez No: 402910
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Okul öncesi eğitim, Yeterlilik, Yeterlik, Mesleki yeterlilik algısı, öz yeterlilik algısı
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu araştırmada, okul öncesi öğretmenlerinin mesleki yeterlilikleri kapsamındaki algılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Tarama modelinde olan bu araştırmada, okul öncesi öğretmenlerinin mesleki yeterlilik algılarının belirlenmesi amacıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhutıyetin'de bulunan tüm devlet okullarında çalışan 213 okut öncesi öğretmenine uygulanmıştır. Ayrıca öğretmenlerin okul öncesi eğitimi konusundaki görüşlerini, bu eğitimin olumlu olumsuz yanlarının belirlenmesini, öğretmenlerin kişisel olarak yaşadığı sıkıntılar, eğitim programı, eğitim ortamından kaynaklı sıkıntılar konusunda görüşleri alınmak üzere 117 öğretmen ile birebir görüşülerek görüşme formu aracılığı ile görüşlerine başvurulmuştur. Araştırmada elde edilen veriler Ömer Cem Karacaoğlu (2008), tarafından geliştirilen“Öğretmen Yeterlikleri”isimli öğretmen Ölçeği, ve araştırmacı tarafından geliştirilen uzman görüşleri doğrultusunda hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu veri toplama araçları olarak kullanılmıştır, öğretmenler tarafından işaretlenen anket ve öğretmen yeterliliklerine ilişkin verilerin çözümlenmesinde betimsel istatistiklerden yararlanılarak yüzde ve frekanslar aritmetik ortalama, standart sapma, en düşük ve en yüksek değerler hesaplanmıştır. Daha sonra katılımcıların ankete verdikleri yanıtlar ile bağımsız değişkenler arasında anlamlı bir fark olup olmadığını ortaya çıkarmak amacıyla Test sonucunda verilerin normal dağılım göstermediği durumlarda Mann VVhitney U-testı analizi ve Kruskal VVallis H testi analizi kullanılmıştır. Araştırmada, öğretmenlerin mesleklerine karşt yeterlilikleri konusunda, kendilerini genel olarak yeterli algıladıkları sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin demografik özelliklerine bakıldığında yüzdelik baza alınarak öğretmenlerin çoğunun kadın olduğu, yaş aralığı olarak 41 yaş ve üstünde oldukları, eğitim fakültesinden mezun oldukları, mesleki kıdem olarak ise 6-10 yıl olduğu ve Öğretmenlik mesleğinin isteyerek seçildiği ortaya çıkmıştır. Araştırmaya katılan Öğretmenlerin yaş gruplarına göre ve mesleki kıdemlerine göre meslek bilgisine ilişkin yeterlikler alt boyutundan aldıkları puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunduğu saptanmıştır. Ayrıca, öğretmenler aldıkları okul öncesi eğitimi hakkındaki görüşler, kişisel olarak yaşanılan sıkıntılar, eğitim programı, ve eğitim ortamından kaynaklı yaşanılan sıkıntılar konusunda farklı görüşler bildirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the sufficiency of pre-school teachers perspective's sufficiency, the study based ori survey, had been applied to each goverment's pre-school teachers. the survey had been applied with 213 pre-school teachers who works in pre-school in turkish republic of northern cyprus and sought to determine the pre-school teachers professional sufficiency of pre-school teacher's perspectives. i̇n addition. interviews placed with 117 pre-school teachers to seek and analyse the pre-school teachers perspectives about pre-school educations positive and negative issues within, interviewing the possible difficulties that pre-school teachers may encounter during the education programme, data from the research for teachers sufficiency whtch can be referred as teacher scale and developed by cem karacaoğlu. i̇n addition expert's view within interview forms are used to obtain qualified data teacher scale survey that had been marked by the teachers and due to analyse the received data; quantîtative studies applied within descriptive statistics where percentages, frequericies arithmetic mean, standard deviation is used including the calculation of the lowest and the highest values. moreover, the answers of the survey attendants are compared to independent variables to point out whether there is a significant difference, according to the results of the test, if the results vveren't dissocîated normally, the mann whi̇tney-u test analysis and kruskal wallîs h test analysis was preferred to use. the research analysis on teacher's perspectives suffîciency, the research analysis pointed out positive outcomes where the teacher perspective suffîciency was confirmed within the resuit of the research analysis. according to the research, the survey attendants whom were pre-schooi teachers, majority of the survey attendants were female age of 41 or above and those teachers profession wiliingly. teachers of whom take part in the survey were graduated from education faculty or more. i̇n addition, the survey participant teachers are active in teaching for 6 up to 10 years. according to teachers age, professionai status, academic years the suffîciency of teachers profession and perception were graded and stated a difference depending on the differentiating demographic characteristics of teachers in statistics. key words\ education, pre-school education, suffîciency, professionai perspective suffîciency, seif suffîciency perspective