Karadeniz Teknik Üniversitesinde eğitim gören asistan ve intern doktorların kardiopulmoner resüsitasyon konusunda bilgi düzeyleri ve bunu etkileyen faktörler
Cardiopulmonary resuscitation knowledge levels and determination of affecting factors of assistant and intern doctors in the Karadeniz Teknik University Faculty of Medicine
- Tez No: 534078
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS KARACA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Temel yaşam desteği, ileri yaşam desteği, kardiyopulmoner resüsitasyon, asistan hekim, intern hekim, Basic life support, advanced life support, cardiopulmonary resuscitation, assistant physician, intern physician
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Araştırmada KTÜ Tıp Fakültesi Temmuz 2018–Eylül 2018 tarihlerinde eğitim gören asistan ve intern doktorlarda KPR bilgi düzeyleri ve bunu etkileyen faktörlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı tipteki çalışmanın evrenini Temmuz 2018–Eylül 2018 tarihlerinde T.C. KTÜ Tıp Fakültesi'nde eğitim gören bütün asistan ve intern hekimler oluşturmaktadır. Çalışmada örneklem seçilmemiş olup, asistan ve intern hekimlerin tamamına ulaşılması hedeflenmiştir. Araştırmada katılımcıların bazı sosyodemografik, mesleki ve KPR ile ilgili bilgi ve tutumları ile TYD ve İKYD bilgi düzeyleri arasındaki ilişki ve bunu etkileyen faktörler incelenmiştir. Çalışmada istatistiksel olarak p değerinin 0,05'in altında olması anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Araştırmada katılımcıların %55,6'sı erkek (n=279) ve yaş ortalaması 27±3 yıldır. Çalışmada KPR eğitimi verme, tıp eğitimi dışında başka bir kurumdan KPR eğitimi alma, 2015 AHA/ERC kılavuzunu okuma ve KPR kılavuzu dışında ilgili kaynak okuma durumu ile TYD ve İKYD skorları arasında bilgi düzeyleri açısından anlamlı fark saptanmıştır. Acil tıp asistanları ile dahili ve cerrahi bilimlerdeki asistanların TYD puanları arasında anlamlı bir fark kaydedilmezken, acil tıp asistanlarının İKYD puanları, dahili ve cerrahi bilimlerdeki asistanların puanlarına göre anlamlı düzeyde daha yüksektir. Dahili ve cerrahi bilimlerdeki asistanların TYD ve İKYD puanları ile intörnlerin puanları arasında ise anlamlı bir fark saptanmamıştır. Sonuç: Araştırmada KPR eğitimi verme, güncel kılavuzları ve kaynakları takip etme ve acil vakaların tanı ve tedavisinin sık uygulayan bölümlerde hekimlik yapmanın TYD ve İKYD skorları ile ilişkili olduğu kaydedilmiştir. Araştırmada katılımcıların yaşı ve mesleki tecrübe yılı ile TYD ve İKYD skorları arasında güçlü bir ilişki kaydedilmemiştir.
Özet (Çeviri)
Cardiopulmonary Resuscitation Knowledge Levels and Determination of Affecting Factors of Assistant and Intern Doctors in the Karadeniz Teknik University Faculty of Medicine Aim: The aim of this study is to investigate the cardiopulmonary resuscitation knowledge levels and determination of affecting factors of all assistant and ıntern doctors in the KTU faculty of medicine. Materials and Methods: The universe of this descriptive study consists of the all asistant and intern doctors, trained at KTU faculty of medicine between July 2018 and September 2018. The sample was not selected in the study and it was aimed to reach all of the assistant and intern physicians. In the study, the relationship between some sociodemographic, occupational and CPR related knowledge and attitudes of the participants and the levels of knowledge of TYD (Basic Life Support) and IKYD (Advanced Cardiac Life Support) and factors affecting it were examined. In this study, p value less than 0.05 was considered significantly. Results: In the study, 55.6% of the participants were male (n = 279) and the mean age was 27±3 years. In the study, there was a significant difference in the level of knowledge between TYD and IKYD scores, in terms of providing CPR training, receiving CPR training from another institution other than medical education, reading the AHA/ERC 2015 and different guidelines. While there was no significant difference between the TYD scores of emergency medical assistants and the assistants in the internal and surgical sciences, the IKYD scores of the emergency medical residents were significantly higher than the scores of the assistants in the internal and surgical sciences. Also there was no significant difference between the TYD and IKYD scores of the assistants in the internal and surgical sciences and intern doctors. Conclusion: It was recorded that performing CPR training, following up-to-date guides and resources, and being a physician in departments that frequently apply diagnosis and treatment of emergency cases are associated with the TYD and IKYD scores. There was no strong correlation between TYD, IKYD scores and the age of the participants and their years of professional experience in the study.