Efor testine aşırı hipertansif yanıt veren hastalarda atrial elektromekanik gecikmenin incelenmesi
The evaluation of atrial conduction properties and echocardiographic parameters in normotensive patients with exaggerated blood pressure response during exercise
  1. Tez No: 534126
  2. Yazar: AHMET FERHAT KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: exercise stres test, exaggerated blood pressure response, electromechanical delay
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu çalışmada amacımız efor testine aşırı hipertansif yanıt (EHY) veren normotansif hastalarda atriyal ileti özelliklerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma tek merkezli, gözlemsel bir çalışmadır. Çalışmaya Dicle Üniversitesi Hastaneleri Kardiyoloji Kliniğinde koroner arter hastalığı şüphesi ile efor testi yapılan ve efor testi normal saptanan hastalar alındı. Efor testine aşırı hipertansif yanıt; Framingham kriterlerine göre pik egzersizde sistolik kan basıncının erkekler için ≥210 mmHg, kadınlar için ≥190 mmHg şeklinde tanımlandı. Efor testine aşırı hipertansif yanıtı olan 25 katılımcı ve kontrol grubu olarak efor testinde normal kan basıncı yanıtı olan benzer yaş ve cinsiyette 28 katılımcı çalışmaya alındı. Hastaların kan basınçları 24 saatlik ambulatuar kan basıncı ölçümü ile değerlendirilerek beyaz önlük hipertansiyonu ekarte edildi. İki grup arasında ambulatuvar kan basıncı ölçüm değerleri, konvansiyonel ekokardiyografi bulguları, efor testi parametreleri ve doku Doppler yöntemi ile değerlendirilen interatriyal ileti özellikleri karşılaştırıldı. Ekokardiyografik incelemede sol ventrikül sistolik fonksiyonları, diyastolik fonksiyonları, doku Doppler incelemeleri Amerikan Ekokardiografi Derneği önerileri doğrultusunda yapıldı. Bulgular: Çalışma grupları arasında 24 saatlik ambulatuar kan basıcı değerleri, konvansiyonel ekokardiyografi ve efor testi bulguları arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark izlenmedi. Doku Doppler yöntemiyle interatriyal ileti incelemesinde; lateral PA (EKG'de P dalga basından doku Dopplerde A dalga basına kadar olan süre) egzersize hipertansif yanıt veren grupta 74,0±6,3 msn, kontrol grubunda 68,8±5,7 msn olarak izlendi ve istatiksel olarak anlamlı değerlendirildi (p=0,003). ). Sol atriyal elektromekanik gecikme egzersize hipertansif yanıt veren grupta 24,9±7,2 msn, kontrol grubunda 19,3±7,0 msn olarak izlendi ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı değerlendirildi (p= 0,007). İnter-atriyal elektromekanik gecikme egzersize hipertansif yanıt veren grupta 37,1±8,5 msn, kontrol grubunda 30,7±6,7 msn olarak izlendi ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı değerlendirildi (p= 0,004). Sonuç: Efor testine aşırı hipertansif yanıt veren grupta kontrol grubuna göre sol atriyal ileti, interatriyal elektromekanik gecikme ve sol atriyal elektromekanik gecikme anlamlı olarak uzun bulundu. Efor testine hipertansif yanıtı olanlarda kardiyovasküler olaylar ve atriyal fibrilasyomn riskinin non invaziv olarak erken tespit edilmesi ile kardiyovasküler istenmeyen olaylarıın önüne geçilebilir. Yinede bu bulguların doğrulanması için daha geniş ve daha çk randomize kontrollü çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Anahtar Kelimeler; efor testi, aşırı hipertansif yanıt, elektromekanik gecikme
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to evaluate the atrial conduction properties in normotensive patients with exaggerated blood pressure response (EBPR) during treadmill stress test. Material and methods: Study is a single-center, observational study. The study included patients who underwent treadmill test with suspicion of coronary artery disease at the Cardiology Clinic of Dicle University Hospitals. The hypertensive response in treadmill stress test; in accordance with Framingham criteria, systolic blood pressure at peak exercise is defined as ≥210 mmHg for men and ≥190 mmHg for women. The study included 25 patients with hypertensive response to effort and 28 patients patients with normal blood pressure response as a control group with a similar age and gender. The blood pressure of the patients was evaluated with holter tension arterial and white coat hypertension was excluded. In echocardiographic study left ventricular systolic functions, diastolic functions and tissue Doppler examinated according to the American Society of Echocardiography guidelines. Between the groups compared to the atrial conduction properties measured by tissue Doppler method, holter tension arterial measurements, conventional echocardiographic fındings Results: There was no statistically significant different between the patients groups in terms of tension holter, conventional echocardiography and stress test results. In the study of electromechanical conduction by tissue Doppler examination in each patient group, and lateral PA (time interval from the onset of the P to the beginning of the A wave) was 74.0±6.3 ms in the EBPR group and 68.8±5.7 ms in the control group and there was a statistically significant difference (p=0.003). The mean left atrial electromechanic delay was 24.9±7.2 ms in the EBPR group and 19.3±7.0 ms in the control group and difference was statistically significant (p= 0.007). Interatrial electromechanical delay (EMD) was 37.1 ±8.5 ms in the EBPR group and 30.7±6.7 ms in the control group and there was a statistically significant difference (p=0.004). Conclusions: Left atrial PA, interatrial electromechanical delay and left atrial electromechanical delay was significantly longer in group with an exaggerated blood pressure response to the exercise stress test than the control group. Cardiovascular events in patients with hypertensive response to stress test and non-invasive early detection of risk of arial fibrillation can prevent unwanted cardiovascular events. However, larger and more randomized controlled trials are needed to confirm these findings.