Kişilerarası çatışma çözme becerilerini din temelli geliştirme programı
Religion-based programme for developing the skills of resolving interpersonal conflicts
  1. Tez No: 534164
  2. Yazar: İSMAİL KÜÇÜKKÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ŞAHİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilerarası Çatışma, Kişilerarası Çatışma Çözme, Kişilerarası Çatışma Çözme Becerileri, Din ve Dinî Kişisel Grup Rehberliği Programı, Interpersonal Conflict, Resolving Interpersonal Conflict, The Skills of Resolving Interpersonal Conflict, Religion, and Religious Personal Group Guidance Programme
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
Bu çalışmanın amacı, Kişilerarası Çatışma Çözme Becerilerini Din Temelli Geliştirme Programının, kişilerarası çatışma çözme becerileri üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma, kontrol gruplu ön test, son test ve izleme testi modeline dayalı deneysel bir çalışmadır. 2013-2014 öğretim yılında Selçuklu Mehmet-Halil İbrahim Hekimoğlu Ticaret Meslek Lisesinde öğrenim gören öğrenciler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın deney ve kontrol grupları 25 öğrenciden oluşmaktadır.Deney grubundaki öğrencilerle 2013 yılının ekim, kasım ve aralık aylarında haftada bir defa olmak üzere 11 hafta süren dinî kişisel grup rehberliği yapılmıştır. Deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin kişilerarası çatışma çözme beceri düzeyleri ön test, son test ve izleme testi aşamalarında çatışma çözme eğilimi ölçeği ile ölçülmüştür. Araştırmayla sınanan Kişilerarası Çatışma Çözme Becerilerini Din Temelli Geliştirme Programı, çatışma çözme eğilimi ölçeği ile ölçülebilen 5 farklı çatışma çözme becerisini kapsamaktadır. Dinî kişisel grup rehberliğiyle kişilerarası çatışma çözme becerileri kazandırılmaya çalışılırken, model alma, pekiştirme, beyin fırtınası, soru-cevap ve anlatım teknikleri kullanılmıştır. Elde edilen veriler, Mann Whitney U Testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ile analiz edilmiştir. Bulgular, dinî kişisel grup rehberliğinin lise öğrencilerinin kişilerarası çatışma çözme becerileri üzerinde olumlu bir etki oluşturduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the effect of Religion-based Programme for Developing The Skills of Resolving Interpersonal Conflicts on the level of high school students' the skills of resolving interpersonal conflicts. This study is a experimental work which has control group pre-test, post-test and permanence test model. The study was made with high school students at Selçuklu Mehmet-Halil İbrahim Hekimoğlu Commerce Vocational High School in 2013-2014 teaching year. Test and control groups of the study consisted of 25 students. Religious personal group guidance programme was conducted to test group students. This programme took 11 weeks and one sessions per week in october, november and december of 2013. The level of high school students' the skills of resolving interpersonal conflicts at test, control and permanence group phase were assessed with The skills of resolving interpersonal conflicts scale.Research's religious personal group guidance programme consists of 5 the skills of resolving interpersonal conflicts which can be tested by The skills of resolving interpersonal conflicts scale. While these skills were being gained during religious personal group guidance programme; following of model, strengthening, cerebration, catechism and giving information techniques were used.Data was analyzed with Mann Whitney U Test ve Wilcoxon Signed Rank Test techniques ago and after experimental procedure.Findings indicated that religious personal group guidance programme tested in this research was influential at increasing the levels of high school students' the skills of resolving interpersonal conflicts.