Laparoskopik histerektomi cerrahisinde genel anesteziye eklenen transversus abdominis plan (TAP) bloğun plazma sitokinleri ve kortizol düzeyine etkisi
The effect of transversus abdominis plane (TAP) block combined with general anesthesia on plasma cytokines and cortisol levels in laparoscopic hysterectomy surgery
  1. Tez No: 534185
  2. Yazar: MUSTAFA TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAKİYE UĞUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Laparoskopik histerektomi, proinflamatuar sitokin, TAP blok, Laparoscopic hysterectomy, proinflammatory cytokine, TAP block
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Bu çalışmada amaç elektif laparoskopik histerektomi sonrası USG eşliğinde transversus abdominis plane blok (TAB) uygulamasının ağrı kontrolünde ve cerrahi stresi azaltmada etkinliğini proinflamatuar sitokinler ( IL-6, IL-8, TNF ∝ )ve kortizol düzeylerine bakarak ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Elektif laparoskopik histerektomi planlanan ASAI-II, 18-65 yaş arası ilaç allerji öyküsü olmayan hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastalar TAP blok uygulanacak (Grup 1) 34 kişi ve hasta kontrollü PCA uygulanacak olan kontrol grubu da 34 kişi (Grub 2) olacak şeklinde ikiye ayrıldı. Çalışma çift kör olarak yapıldı. TAP blok yapılan her vaka için kiloya uygun bupivakain dozları hesaplanıp 20 cc serum fizyolojik ile tamamlanarak hastalara uygulandı. Postoperatif TAP grubuna serum fizyolojik ile PCA, deney grubuna morfin ile hazırlanmış PCA uygulandı. Kontrol ve TAP grublarından 24 saat içinde 3 defa kan örneği alındı. Genel anestezi öncesi biyokimya tüpüne 5 cc 1. kan örneği, postoperatif uyanma odasında 2. kan örneği, 24. Saat serviste 3. kan örneği alındı. Alınan örneklerden hastanın proinflamatuar sitokinler( IL-6, IL-8, TNF ∝) ve kortizol değerlerinin tespit edildi. Hastaların postoperatif 0.,2.,4.,6.,12.,24. saat şeklinde 6 kez ağrı açısından VAS derecelendirmesi yapıldı Bulgular: Olgu grubunun ek analjezik ihtiyacı ve tüketimi kontrol grubuna göre daha az olduğunu saptadık. Olgu ve Kontrol gruplarında IL6, IL8, TNFα seviyelerinin zamanla sadece 24.saat IL8 ve 24.saat TNFα değer ortalamaları Kontrol grubunda, Olgu grubundan istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğunu bulduk. Çalışmamızda olgu ve kontrol gruplarımızda preop ve postop kortizol seviyeleri arası anlamlı fark bulamadık. Sonuç: Daha önceki araştırmalar ve bizim çalışmamızdaki veriler değerlendirildiğinde inflamatuvar yanıtın yeterince açıklanamadığı görülecektir. Bu konunun tam olarak açıklığa kavuşması için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır. Bununla birlikte TAP bloğun intravenöz morfin kadar etkili, hem de yan etkiye sahip olduğu görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the efficacy of transversus abdominis plane block (TAB) in pain control and reduction of surgical stress after elective laparoscopic hysterectomy by looking at proinflammatory cytokines (IL-6, IL-8, TNF sonrası) and cortisol levels. Materials and Methods: Patients with an ASAI-II, 18-65 years old drug allergy history who were scheduled for elective laparoscopic hysterectomy were included in the study. The patients were divided into two groups: 34 patients (Group 1) and 34 patients (Group 2) with PCA. The study was done as double blind. For each case with TAP block, weight-appropriate bupivacaine doses were calculated and 20 cc was applied to the patients with saline solution. PCA was applied to the postoperative TAP group with saline and PCA was applied to the experimental group with morphine. Blood samples were taken from control and TAP groups 3 times within 24 hours. 5 cc blood sample before general anesthesia, 2. blood sample in postoperative recovery room, 3. blood sample at 24 hours service. Proinflammatory cytokines (IL-6, IL-8, TNF ok) and cortisol levels were determined from the samples. Postoperative 0., 2., 4., 6., 12., 24. VAS graded in terms of pain 6 times per hour. Results: We found that the patient group had less analgesic need and consumption than the control group. We found that IL6, IL8 and TNFα levels in the case and control groups had only 24th hours IL8 and 24th hours TNFα mean values in the control group, statistically higher than the case group. In our study, we found no significant difference between preop and postop cortisol levels in our case and control group. Conclusion: When the previous studies and the data in our study were evaluated, it was seen that the inflammatory response could not be explained sufficiently. Further studies are needed to clarify this issue. However, we are of the opinion that TAP block is as effective as intravenous morphine and has side effects.