Doğum biçiminin yıllar içinde gösterdiği değişim ve Robson On gruplu sınıflandırma sistemi
The change in the method of delivery over years and the Robson Ten group classification system
- Tez No: 534205
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SİNAN BEKSAÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, Doğum, Sezaryen, Robson On Gruplu Sınıflandırma Sistemi, Pregnancy, Delivery, Cesarean, Robson Ten Group Classification System
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Dr. Murat ÇAĞAN, Doğum Biçiminin Yıllar İçinde Gösterdiği Değişim ve Robson On Gruplu Sınıflandırma Sistemi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi, Ankara, 2017. Bu çalışma, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yıllar içinde vajinal doğum, operatif doğum ve sezaryen oranlarındaki değişimi göstermeye yöneliktir. Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri'nde doğum yapmış gebelere ait 1976, 1986, 1996, 2006 ve 2016 yıllarına ait veriler“Robson On Gruplu Sınıflandırma Sistemi”kullanılarak retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Parite, doğum eyleminin başlangıcı, gebelik süresi, fetal prezentasyon ve fetus sayısı gibi Robson On Gruplu Sınıflandırma Sistemi için gerekli verilerin ve sezaryen endikasyonlarının tanımlayıcı istatistiksel analizleri yapılmıştır. Yıllar içinde sezaryen doğum oranlarının arttığı, operatif vajinal doğum oranlarının azaldığı saptanmıştır. Sezaryen oranları 1976, 1986, 1996, 2006 ve 2016 yılları için sırasıyla %11.4, %19.2, %44.7, %69.3 ve %77.9 olarak bulunmuştur. Çoğul gebeliklerde ve makat prezentasyonlarda yıllar içinde doğum biçimi olarak sezaryenin tercih edildiği sonucuna varılmıştır. Sezaryen oranına en büyük katkıyı sağlayan grubun Grup 5 (geçirilmiş uterin cerrahisi olan grup) olduğu, sezaryen açısından düşük riskli grupların (Grup 1 ve 3) rölatif büyüklüğünün azaldığı, Grup 2 ve 4'ün (eylemden önce indüksiyon ya da sezaryen uygulanan nullipar / multipar gruplar) rölatif büyüklüğünün artarak sezaryen oranlarını arttırdığı tespit edilmiştir. Çalışmamızda en sık sezaryen endikasyonunun mükerrer sezaryen, distosi ve fetal sıkıntı olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Dr. Murat ÇAĞAN, The change in the method of delivery over years and the Robson Ten Group Classification System, Hacettepe University Faculty of Medicine Department of Obstetrics and Gynecology, Graduation Thesis, 2017, Ankara.The aim of this study is to demonstrate the changes in the ratios of vaginal delivery, operative vaginal delivery and caesarean section (CS) in Hacettepe University Faculty of Medicine. The data of pregnant women who delivered in Hacettepe University Hospitals in 1976, 1986, 1996, 2006 and 2016 were evaluated retrospectively with“Robson Ten Group Classification System”(TGCS). The descriptive statistical analysis of the data necessary for the Robson Ten-group Classification System such as parity, onset of the labor, duration of pregnancy, fetal presentation, number of fetuses and indications for caesarean delivery was performed. The ratio of CS was increased and the ratio of opertive vaginal deliveries was decreased over the years. The ratio of CS was found to be 11.4%, 19.2%, 44.7%, 69.3% and 77.9% for years 1976, 1986, 1996, 2006, and 2016, respectively. CS has become preferred method of delivery for multiple pregnancies and breech malpresantations over years. It was shown that Group 5 (of those with previous uterine surgery) was the greatest contributor to the increased caesarean ratios, the relative contributions of groups with lower-risk for caesarean delivery (Groups 1 and 3) were decreased, and the relative contributions of Groups 2 and 4 (of those with induction or caesarean performed prior to labor on nullipara/multipara) were increased, thus increasing the caesarean ratios. The most common indications of caesarean delivery were found to be prior caesarean delivery, dystocia and fetal distress in our study.